Tepić (SSP): Prvo odlaganje izbora pa priča o primeni preporuka ODIHR

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube N1 printscreen
Podelite vest

Šefica poslaničke grupe Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas da su predstavnici opozicije napustili dijalog sa vlastima u Skupštini Srbije o izbornim uslovima jer se sastanak pretvorio u farsu i dodala da opozicija želi da učestvuje u sprovođenju preporuka ODIHR tek nakon što se izbori odlože.

“Mi se borimo za izbore, ali želimo da to budu pravi izbori a ne farsa. Mi smo rekli: ‘Nemojte da zakucavate’, tražili smo i pauzu i novu rundu razgovora pre raspisivanja izbora. Sve su odbili izgovarajući se tobožnjim kršenjem Ustava i zakona. Oni ovaj dijalog vide kao mogućnost da se dogovorimo o tome da bude kako oni žele, a mi na to ne možemo da pristanemo”, rekla je Tepić novinarima.

Tepić je rekla da je opozicija izašla sa jasnim stavom da je nemoguće sprovoditi izmene zakona u uslovima u kojima su ti izbori već raspisani i u kojima je vladajuća stranka predala izbornu listu i sprovodi kampanju.

“To je nemoguće, jer je to farsa. Ne možemo da učestvujemo u primenama preporuka ODIHR dok se izbori ne odlože. Prvo da se primene sve preporuke pa tek onda da se raspišu izbori”, rekla je ona.

Tepić je navela da je o tome govorila i sa predstavnicima ambasada SAD, EU i drugih zemalja koji su prisustvovali sastanku i da ih je upitala da li mogu da zamisle u svojim zemljama uslove za održavanje izbora koji vladaju u Srbiji.

“Pitala sam ih da li u njihovim državama postoje izbori u kojima su zaposleni u javnom sektoru dužni da se slikaju sa ličnom kartom na glasačkom mestu da ne bi dobili otkaz. Da li u njihovim državama zaposleni bivaju kažnjeni jer su odbili da idu na mitinge vladajuće stranke. Da li u njihovim zemljama najviši funkcioner uzurpira medijski prostor. Pošto smo sigurni da to nije tako, onda neka ne očekuju od nas da pristanemo na bilo šta manje od uslova za fer, poštene i legalne izbore”, rekla je ona.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac kazao je da je opozicija jasno tražila o čemu da se razgovara na sledećem sastanku, a razgovori, ako vlast to ne prihvati, prema njegovim rečima, neće imati smisla.

“Mi se nadamo da će oni prihvatiti”, rekao je Lutovac.

Kazao je da je opozicija i danas predložila da dnevni red bude dopunjen sa njihova tri zahteva, ali da to nije prihvaćeno.

“To su preporuke koje su preduslov da bi sve druge preporuke imale smisla. Ako se to ne prihvati, a mi tehnički rešavamo jednu po jednu preporuku ODIHR-a, kada je već počeo izborni proces, onda to nema smisla”, ocenio je Lutovac.

Naveo je da je opozicija na vreme tražila dijalog, kako bi preporuke ODIHR-a bile ispunjene na vreme, ali da je on zakazan tek dva dana uoči raspisivanja izbora.

“Dijalog zakazan sa ciljem da međunarodnoj zajednici i građanima pokažu kako su spremni za dijalog, ali oni negiraju da postoji problem i da postoji politička kriza… Na ovaj način teško možemo izaći iz problema u kome se nalazimo, što može dovesti do produbljivanja političke krize”, smatra Lutovac.

Poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević ocenila je da treba razmisliti o formatu budućih razgovora.

“Nije pitanje da li ćemo se boriti za slobodne i poštene izbore, samo je pitanje da li je to ovaj format”, kazala je Đorđević i dodala da opozicija već ima neke inicijative u tom smeru.

Dodala je da je današnji sastanak, na kome su učestvovali i predstavnici civilnog društva, pokazao da postoje brojne ključne preporuke o izbornom procesu koje aktuelna vlast nije ispunila za 12 godina.

“Mi zapravo idemo ka tome da naredni izbori koji će se održati, neće biti održani u drugačjim uslovima i da neće biti ispunjene preporuke ODIHR-a. Dokazali smo da su izbori biti nepošteni u decembru, takvi će biti i sledeći”, navela je Đorđević.

Prema njenim rečima, na sastanku je “demaskirana” tvrdnja vlasti da samo oni idu ka ispunjenju preporuka, a da opozicija to blokira.

Šef poslaničke grupe Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je ranije za televiziju N1 da vlast na sastanku nije pokazala želju da se postigne dogovor i da izbori budu spojeni, kao i da se primene ključne preporuke oko biračkog spiska i medija.

“Planirali su sastanak tako da se govori o preporukama koje suštinski ništa ne menjaju, ali ništa o tri tačke koje traži opozicija… Ne možemo sada, tokom predizborne kampanje, simulirati neke pregovore”, kazao je Alekisić.

Dodao je da su novi beogradski izbori već raspisani, iako u prvoj preporuci ODIHR-a piše da se sve preporuke moraju ispuniti pre raspisivanja prvih sledećih izbora. Ocenio je da vlast od opozicije traži da “glume pregovore” što je, prema njegovom mišljenju, “potvrda da vlast ne želi dijalog”. Aleksić je naveo da atmosfera na današnjem sastanku nije bila nepristojna, da je svaka strana iznela argumente, ali da nije bilo “sluha za ono što iznosi opozicija”.

“Nažalost nema tu nikakve volje i želje, oni se igraju potpuno sami”, kazao je Aleksić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x