Televizija Beograd pre 64 godine prvi put emitovala program

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Ilustracija Foto: Srbija vesti

 Televizija Beograd na današnji dan pre 64 godine prvi put je emitovala program, a pošto su televizori tada bili retki, njih 80 postavljeno je na javnim mestima širom glavnog grada.

Kako navodi Radio-televizija Srbije (RTS), početak programa najavila je spikerka Radio Beograda Olivera Živković, a potom je Olga Nađ najavila emisije koje će biti emitovane u okviru prepodnevnog i poslepodnevnog programa.

Prvi “Dnevnik” emitovan je iz reportažnih kola u 20 časova, a voditelj tada bio je Miloje Mića Orlović. Tog dana, 23. avgusta 1958, na “zadatku” bilo oko 150 ljudi, jedna reportažna kola sa tri kamere i četiri filmske kamere od kojih nijedna nije bila tonska.

Televizori su bili postavljeni na više mesta u gradu, uključujući Terazije, Knez Mihailovu, Kalemegdan, Maršala Tita, Trg Marksa i Engelsa, Voždovac, Dušanovac i Karaburmu, a pored svakog je bio i jedan tehničar koji je njime rukovao.

Signal za sliku emitovan je iz studija na Sajmu u Beogradu, jedinom objektu u većem delu Evrope tada namenski građenom za televizijsku stanicu, piše RTS.

U to vreme Televizija Beograd imala je tročasovni program, a u prvo vreme emitovan je uživo iz studija, ili posredstvom reportažnih kola sa mesta događaja.

Snimci iz sveta stizali su dan kasnije na filmskim trakama, vozom ili avionom.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x