Takozvana državotvorna opozicija najavila nastavak protesta i krivičnu prijavu za Vučića

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Protest u Beogradu, u organizaciji Dveri, Zavetnika, Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), koji je simbolično počeo u 12.44, po rezoluciji Saveta bezbednosti UN kojom je okončana NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju, završen je posle jednočasovne blokade saobraćaja ispred Vlade Srbije.

Pristalice stranaka koje sebe nazivaju državotvornom opozicijom su na skupu, kojim su obeležile 24. godišnjicu početka NATO agresije na Jugoslaviju, tražile odbacivanje evropskog sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, ostavku predsednika Srbije Aeksandra Vučića, kao i raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima u Srbiji, ali i nastavak protesta i krivičnu prijavu za predsednika Srbije.

Učesnici skupa nosili su transparente “Srbija pamti”, “Vučiću ostavka”, “Ne kapitulaciji” i “Nikad NATO” i uzvikivali “Izdaja, izdaja!”

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je agenciji Beta uoči početka skupa da će slične “blokade upozorenja” danas biti ispred Pokrajinske vlade u Novom Sadu i ispred gradskih uprava u Nišu, Kruševcu, Čačku, Loznici i Šapcu.

“Ideja je da ovo bude početak protesta upozorenja koji će biti održani u narednom periodu”, kazao je lider Dveri i dodao da su ranije danas protestni skupovi održani u Vrbasu, Lazarevcu i Aranđelovcu.

Predsednik pokreta Dveri, Boško Obradović, najavio je da će naredne nedelje podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog krivičnog dela “priznanje okupacije”.

Obradović je na protestnom skupu takozvane državotvorne opozicije ispred Vlade Srbije najavio da će se obratiti Ustavnom sudu kako bi video “da li je Sud živ i da li sme da oceni ono što Vučić prihvata”.

Ponovio je da te stranke zahtevaju ostavku predsednika Srbije i raspisivanje vanrednih izbora, navodeći da će u slučaju da ne budu ispunjeni ti zahtevi, nastaviti proteste i blokade i da će se protiv prihvatanja evropskog predloga za Kosovo boriti i “kroz parlament i tribine i razgovore s građanima”.

“Ne želimo scene sa protesta u Francuskoj, ali nismo manje odlučni da aktuelnoj vlasti stanemo na kraj”, rekao je lider Dveri.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije, Miloš Jovanović, ocenio je da je Vučić “jedini faktor nestabilnosti” i da će biti odgovoran za “sve što će se dešavati”.

“Pored toga što je prekršio Ustav Srbije prihvatanjem secesije naše južne pokrajine, Vučić je obesmislio sve žrtve bombardovanja 1999. godine”, kazao je Jovanović.

Ocenio je da je “najdemokratskiji” način za izlazak iz “ove krize” raspisivanje izbora na svim nivoima.

“Raspisati izbore pa da ih pošaljemo u istoriju”, naveo je Jovanović.

Poslanik Zavetnika Nikola Dragićević kazao je da raspisivanje tih izbora traže kako bi “Vučić kandidovao svoju politiku predaje Kosova”.

“Neka (Vučić) na izbornu listu stavi Vesnu Pešić, Nenada Čanka i Čedomira Jovanovića”, rekao je Dragićević na skupu ispred Vlade Srbije u Beogradu.

Ocenio je da Vlada i predsednik Srbije snose odgovornost za “loše političke odluke” i da “nemaju mandat od naroda da predaju Kosovo”.

“Proces otimanja Kosova i Metohije, započet NATO agresijom, danas se nastavlja francusko-nemačkim planom”, ocenio je poslanik Zavetnika.

Predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislav Mihailović rekao je na skupu da će predstavnici “državotvorne” opozicije uraditi “sve da izazovu vanredne izbore”.

“Trebaće nam mnogo više ljudi na ulicama kako bi izdejstvovalo vanredne izbore”, rekao je Mihailović.

Protest je protekao bez incidenata, a saobraćaj, koji je regulisala policija, u Nemanjinoj i Kneza Miloša bio je zaustavljen gotovo jedan sat što je izazvalo gužvu i drugde u centru Beograda.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x