Dva recepta za nepogrešivo dobar prebranac – GRAVČE NA TAVČE

Ako upamti da prebranac – gravče zahteva(ju) puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka, ni najnesnalažljivija nabedjena kuvarica neće se postideti ovog jela Na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka Ima li Srbina i Makedonca kojem ne prorade želudačne kiseline na pominjanje prebranca ili gravčeta na tavče? Ako […]

Čili kon karne na srpski način

Ne znam kakvo je uvreženo mišljenje kada je strana kuhinja u pitanju, ali ja smatram da je meksičko jelo originalno jedno ako se krčka u nekoj kuhinji u Meksiku, kinesko u Kini, rusko u Rusiji… Jer, sve i da se do najmanje sitnice pridržavate uputstva i sledite recept od prvog slova do poslednje tačke, niti […]

Kompletno priznanje za komplet lepinju

Čuveni gastronomski sajt www.tasteatlas.com proglasio je pobednički svetski doručak i time je komplet lepinja proglašena za najbolji doručak na svetu u 2023. godini. Konkurencija je prilikom izbora bila jaka, od čak 100 jela, a specijalitet iz zlatiborskog kraja zauzeo je prvo mesto sa ocenom od 4.8, od maksimalnih 5. Komplet lepinja se tradicionalno vezuje za […]

MOŽETE I SAMI DA NAPRAVITE: Savršen „Čokoladni sufle“

Vrlo je sličan mafinu, ali ipak drugačiji i za mnoge savršen. Zovu ga čokoladna bomba, a zbog tečne čokolade u unutrašnosti je veoma specifičan. Ova poslastica je najtraženija u lokalima, a sada ćete moći i vi sami da je napravite i to samo za 15 minuta. Sastojci: 220 g čokolade 250 g margarina 4 jajeta […]

Komisbrot od tri namirnice ili obogaćen čokoladom

Komisbrot koji vam predlažemo danas možete napraviti od samo nekoliko osnovnih namirnica koje mora da ima svaka kuća u kojoj se kuva, a dodate li malo čokolade, oraha i kakao praha, dobićete pravi delikates. Možete ga peći u duguljastom uzanom plehu, ali mu ništa ne fali i da ga pečete u najmanjoj tepsiji koju imate, […]

DAMIJE – ne nije pogrešno napisano, nisu “dimije” nego “damije”

Privukao vas je naslov, jel da? Verujte i mene bi. I ne, nije pogrešno napisano. Nisu ‘dimije’ nego ‘damije’ i to sa razlogom i pričom. U ovaj recept ide samo par sastojaka, a ukus je božanstven. Verujte da ima ukus mesa iako u njemu nema ni gram istog. Priča počinje davno i naravno sa mamom. […]

Neodoljivi miris praznika: Brzi Božićni kolačići

Za pripremu ovih kolačića potrebno je 5 kašika šećera, 2 jaja, 5 kašika meda, 250 grama masti, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kesica cimeta, brašno po potrebi i 15 minuta vremena. Priprema Sve sastojke pomešati u početku miskerom , zatim premesiti ručno. Testo formirano u loptu ostaviti da odmori desetak minuta prekriveno kuhinjskom folijom. Testo […]

Musaka od onoga što se nađe u zamrzivaču

Živela zimnica, zamrzivači i sve ostale kućne zalihe – kliču ovih dana svi oni koji se drže naše tradicije u ishrani koja podrazumeva, ako ne svinjče ili tele u zamrzivaču, ono bar džak-dva pečene, seckane, upržene i sveže paprike, gajbu-dve paradajza ucelo ili poluprerađenog i po koju kesu boranije, graška, tikvica, karfiola i ostalog povrća […]