Tabaković: Instant plaćanje skeniranjem IPS QR koda putem broja mobilnog telefona

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: NBS
Podelite vest

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da se instant plaćanje, pored standardnog prenosa novca sa računa na ručun, koristi i za plaćanje putem NBS IPS QR koda na fizičkim i internet prodajnim mestima, kao i za prenos sredstava putem broja mobilnog telefona.

Tabaković je na konferenciji “Instant Plaćanja, Globalna Inspiracija” ukazala da je NBS obezbedila pouzdanost rada svih šest platnih sistema čiji je operator, kao i da je građanima i privredi omogućen jednostavan način plaćanja mesečnih računa.

“Građanima i privredi obezbeđen je jednostavan način plaćanja mesečnih rata – skeniranjem NBS IPS QR koda u aplikacijama mobilnog bankarstva, na računima koje izdaju pružaoci komunalnih i drugih usluga”, objasnila je Tabaković.

Kako je precizirala, građanima je omogućeno plaćanje putem aplikacija za mobilno bankarstvo, preko koje obavljaju instant plaćanja unošenjem samo broja mobilnog telefona registrovanog primaoca plaćanja ili odabirom iz imenika.

Dodala je da se instant plaćanja na prodajnim mestima obavljaju putem različitih metoda – IPS pokaži, IPS skeniraj.

“Trgovcima smo time dali šansu da na svojim prodajnim mestima imaju nov instrument, koji im obezbeđuje raspolaganje novčanim sredstvima u nekoliko sekundi i po nižim naknadama, kao i samostalnu pripremu rešenja koja odgovaraju njihovim potrebama”, rekla je Tabaković

Navela da će se na današnjoj konferenciji razmatrati mogućnosti bezgotovinskih plaćanja.

“Naša odgovornost prema građanima Srbije je da pametno koristimo razvoj tehnologije, integrišemo nove šanse i podižemo standard bezbednosti i pouzdanosti u finansijskoj razmeni”, dodala je guverner.

Istakla je da je NBS smanjenjem međubankarskih naknada direktno uticala na smanjenje troškova za trgovce i olakšala za njih odluku da prihvataju platne kartice. Pored IPS NBS sistema i NBS Dina kartice navela je i brojne aktivnosti na razvoju nacionalnog kartičnog sistema.

“Dina kartica je važan stub nezavisnosti nacionalnog platnog sistema i na zdrav način doprinosi isplativosti prihvatanja kartičnih plaćanja, široj dostupnosti platnih usluga, a sve s direktnim pozitivnim uticajem na dalji ekonomski razvoj i smanjenje sive ekonomije u Srbiji”, ocenila je Tabaković.

Podsetila je da je NBS više od decenije održavala stabilnost deviznog kursa kroz, kako je istakla, pravovremene, objektivne intervencije na deviznom tržištu u oba smera, čime je doprinela nižoj baznoj inflaciji i očuvanju poverenja u poslovno i investiciono okruženje.

“Stabilan kurs je ključni element monetarne i finansijske stabilnosti u Srbiji i ima važnu ulogu u stvaranju povoljnog okruženja za privrednike i građane”, rekla je ona.

Dodala je da su visoke devizne rezerve temelj otpornosti zemlje na međunarodne poremećaje, čemu će NBS i dalje ostati posvećena i “čuvaće” stabilnost dinara prema evru kao osnov makroekonomske stabilnosti.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x