Svetski dan sreće: Finska najsrećnija zemlja petu godinu za redom, Srbija povećala “indeks sreće”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Petar Stefanović
Podelite vest

Predlog da se Svetski dan sreće proslavlja svakog 20. marta  prihvaćen je jednoglasno, 193 zemlje članice glasale su “za” i donele rezoluciju 66-281. Po poslednjem izveštaju najsrećnija zemlja na svetu je Finska, a najnesrećnija Avganistan.

Cilj odluke da se 20. mart proglasi “svetskim danom sreće”  je da se poveća svest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svetskog stanovništva, s obzirom da je potraga za srećom osnovni ljudski cilj.

Rezolucija preporučuje pravilan i uravnotežen privredni rast koji se temelji na održivom razvoju, iskorenjavanju siromaštva i podsticanju sreće i blagostanja svih naroda.

Baš zato se pozivaju sve zemlje članice i druge međunarodne i lokalne organizacije da se udruže u promovisanju navedenih ciljeva i da kroz svoje delovanje upućuju i obrazuju javnost radi podizanja svesti o važnosti sreće, odnosno obeležavanja Svetskog dana sreće.

Ideja o Svetski danu sreće došla je od UN-ovih predstavnika Kraljevine Butan.

Finska je, petu godinu za redom, proglašena najsrećnijom zemljom na svetu, u godišnjem indeksu izveštaja koji se izrađuje pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Avganistan je najnesrećnija zemlja sveta, a Liban odmah za njom.

Srbija, Bugarska i Rumunija su zabeležile najveći skok na tabeli koja je objavljena u petak, dok se najveći pad dogodio u Libanu, Venecueli i Avganistanu.

Srbija je u prošlogodišnjem svetskom indeksu sreće bila na 48. mestu a sada je 43.

Kosovo je 32. na listi, a Crna Gora na 75. mestu. Bosna i Hercegovina je na 67-om mestu, Hrvatska na 47-om, a od zemalja bivše Jugoslavije najsrećnija je Slovenija, na 22-om mestu.

Liban, koji je pogodila ekonomska kriza, pao je na pretposlednje mesto od 146 zemalja, dok je treći sa dna tabele Zimbabve.

Izveštaj o sreći na svetu, koji se objavljuje već deset godina, zasnovan je na procenama samih građana o tome koliko su srećni, kao i na ekonomskim i društvenim podacima. Zemlje dobijaju skor na skali od nula do 10, na osnovu prosečnih podataka iz trogodišnjeg perioda.

Po našem mišljenju, trenutno najnesrećnija zemlja na svetu je Ukrajina, a verovatno ni Rusija nema visoki “indeks sreće”. Najnoviji izveštaj završen  je pre početka ruske invazije na Ukrajinu.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x