Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi – Oboren rekord u Pančevu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Udruženje obolelih od multiplog mijeloma Srbije / Marija Erović
Podelite vest

Crveni krst Pančeva saopštio je na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi da je u Pančevu je za vikend oboren rekord, kada se više od 100 građana i građanki prijavilo se da da krv na humanitarnoj akciji  “Ispružite ruku za život”.

“Od 110 prijavljenih na dva punkta, 91 je mogao da da krv”, rekla je Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančeva. Ovo je do sad najuspešnija akcija dobrovoljnog davanja krvi održana u Pančevu.

Pored Pančevaca, akciji – koju je organizovalo Udruženje obolelih od multiplog mijeloma Srbije uz podršku Crvenog krsta Pančevo i Zavoda za transfuziju Vojvodine – su se pridružili i davaoci iz Beograda, Vršca, Smedereva i Kovina.

“Na ovaj način želeli smo da se odužimo svim dobrovoljnim davaocima koji redovno daju krv, a čiji smo mi, oboleli od multiplog mijeloma, primaoci. Zahvaljujući svim tim ljudima velikog srca mi primamo naše terapije – kroz transfuziju matičnih ćelija i transfuziju krvi”, rekla je Snežana Doder predsednica Udruženja.

Foto: Udruženje obolelih od multiplog mijeloma Srbije / Marija Erović

Ona se zahvalila Crvenom krstu Pančevo i Zavodu za transfuziju Vojvodine, bez kojih kako je rekla, ideja Udruženja ne bi bila ostvarena, kao i svim prijateljima i partnerima – lokalnim privrednicima i velikim srpskim kompanijama – koji su podržali organizaciju panela i radionica za dobrovoljne davaoce i članove Udruženja.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što smo deo manifestacije koja stavlja u fokus dobrovoljne davaoce krvi. Nastojimo da sačuvamo njihovo zdravlje, pre svega zbog njih samih, ali i zato što je njihova uloga najdragocenija u našem društvu. Dobrovoljni davaoci krvi su najmanja, ali najhumanija porodica, ljudi koji ne traže ništa, a za uzvrat daju svoju krv, ono što ne može da se kupi novcem”, rekala sekretarka Crvenog krsta Milica Todorović i dodala da su Pančevci i Pančevke pokazali da su humani građani i građanke i da se rado odazivaju na akcije.

Dr Radmila Railić Ristovski, transfuziološkinja na panelu organizovanom nakon akcije istakla je važnost dobrovoljnog davanja krvi.

“Ako krvi ima dovoljno bezbedni smo svi, bezbedni su naši najbliži. Nije dovoljno davati krv samo kada nas pozovu da je damo”, rekla je Railić Ristovski i dodala da život obolelih od multipolog mijeloma zavisi i od dobre volje građana koji daju krv.

Humanitarnu akciju su podržali brojni lokalnii preduzetnici, ali i velike srpske kompanije.

Foto: Udruženje obolelih od multiplog mijeloma Srbije / Marija Erović

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x