Svečlja za N1: Sever Kosova je u prethodnih 20 godina bio El Dorado za kriminalce

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

POSLE DVODNEVNOG PROTESTA OTVORENE PRODAVNICE NA SEVERU KOSOVA
(BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS)
Podelite vest

Ministar unutrašnjih poslova Kosova je rekao da je sever Kosova u prethodnih 20 godina bio El Dorado za kriminalce, prenela je televizija N1.

On je u intervjuu za tu televiziju rekao da se kriminalom bave i Srbi, i Albanci, i Bošnjaci, ali da, kako je kazao, političku podršku za svoje nelegalne aktivnosti imaju u Beogradu.

Naveo je da “postoji jasna veza između politike i kriminala”, te precizirao da, kada kaže kriminal, govori o multinacionalnim vezama.

“Znači, koliko smo puta hapsili kriminalne grupe, činili su ih Albanci, Srbi, Bošnjaci, kako sa Kosova, tako i iz Srbije”, istakao je Švečlja.

Dodao je da je “karakteristično to što vlada Srbije ne samo da toleriše pomenute kriminalne grupe, već ih i podržava”, i kako je kazao, ” koristi ih za dodatni pritisak na lokalno stanovništvo”.

On je, kao primer postojanja veze kriminala i politike naveo potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji je na “crnoj listi” SAD, a koji, kako je rekao, uživa podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Svečija je, povodom zabrane ulaska na Kosovo ruskoj novinarki Dariji Aslamovoj, rekao da je ona bila predmet procena bezbednosnih institucija i ranije i da je “opšte poznato da je ona deo ruske obaveštajne službe”.

Ocenio je i da “ništa što Srbija radi u vezi sa Kosovom nije neusaglašeno sa ruskim vlastima, sa ruskim ambasadorom i njihovim vojnim atašeima”.

Rekao je i da “sada imamo aktivni propagandni rat Rusije u vezi sa Kosovom”.

“Te noći kada su bile pojačane tenzije, između 31. jula i 1. avgusta, ova propagandna kampanja sa lažnim vestima stigla je iz Moskve, Beograda i okruga kao što je severna Mitrovica”, kazao je on.

Rekao je i da odluka o izdavanju dodatnog ulaznog dokumenta nije značila da će se građanima Srbije oduzimati dokumenta, već da bi im bio uručen dodatni papir uz, kako je kazao, izuzetno kratku proceduru.

“Proceduru koja traje tri, četiri sekunde duže od sadašnjih procedura i taj dokument će važiti 90 dana. Šta ima tu tragičnog da bi imali otežanu situaciju“, upitao je Švečlja.

Govoreći o tablicama, podsetio je da su postojala dva dogovora iz Brisela – jedan iz 2011, a drugi iz 2016. godine.

“Jedan deo građana je u međuvremenu promenio svoje registarske tablice sa nelegalnih na RKS. Ali ostao je deo njih koji su odbili da to urade”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, vlada Kosova je odlučila da građanima da šansu da bez ikakvog finansijskog opterećenja i jednostavnim procedurama, pređu sa automobila sa nelegalnim, na automobile sa legalnim tablicama.

Pitanje tablica i ulaznih dokumenata, podvukao je Švečlja, nisu predmet razgovora sa srpskom stranom.

Poručio je i da je Priština spremna da ukine izdavanje ulaznih dokumenata, ali i svih ostalih barijera, kada, kako je kazao “građani Kosova budu tretirani na isti demokratski i pravičan način kao što se Priština odnosi prema građanima Srbije koji ulaze na Kosovo”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x