Sutra u sklopu BUNT-a koncert Zagrebačkog gudačkog kvarteta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: FaceBook BUNT video printscreen
Podelite vest

U Etnografskom muzeju sutra će u okviru festivala Beogradske Umetničke Nove Teritorije – BUNT nastupiti Zagrebački gudački kvartet sa gostima, fagotistom Žarkom Perišićem i Milanom Miloševićem koji svira baset klarinet, saopštili su organizatori festivala.

Koncertni deo obuhvata program sa delima Džona Daunlenda (John Downland) mistično melanholičnim “Lachrimae Tristes” (Tužne suze), potom, emotivnim i setnim Bramsovim klarinetskim kvintetom, i stilski posebno karakterističnim Mocartovim kvartetom za fagot i gudače.

Na kraju programa, sekstet će izvesti čuvenu Dvoržakovu Serenadu i delo savremenog kanadskog kompozitora Faršida Samandarija (Farshid).

Stalni sastav Zagrebačkog kvarteta čine: Martin Krpan – violina, Davor Filips – violina, Hrvoje Filips – viola, Martin Jordan – violončelo. Koncert će biti organizovan u saradnji sa ambasadom Kanade u Beogradu.

Osnovan kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj muzičkoj sceni, Zagrebački kvartet je prvi koncert imao 25. aprila 1919. godine.

Pored nastupa po Evropi, ansambl je u više navrata bio na velikim turnejama u SAD, bivšem Sovjetskom Savezu, Rusiji, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i drugim zemljama.

U svojih 103 godine postojanja, Zagrebački kvartet je nastupao sa probranim istaknutim umetnicima-solistima.

U julu 2021. dolazi do susreta sa Milanom Miloševićem, beogradskim klarinetistom (od 2000-ih u Vankuveru, Kanada) i Žarkom Perišićem, međunarodno afirmisanim fagotistom.

Ubrzo se kristališe ideja o muzičkom programu koji bi objedinio humanističke ideje muzike sa različitih strana sveta, ujedinjujući ih u potrebu za stvaranjem muzike i pored svetske pandemije.

Letnja turneja u okolnostima još prisutne neizvesnosti u planiranju, bio je akt posvećenosti i suštinske potrebe da se podeli sa publikom program koji je intimno skrojen za letnje festivale u Zagrebu, Dubrovačkim letnjim igrama, Splitskom letu i Budvanskom Grad teatru, tokom jula 2022. godine.

Izuzetan uspeh koncerata i entuzijazam publike, medija i organizatora bili su dovoljan signal da se stalna postava Zagrebačkog kvarteta odluči na trajnu saradnju sa dvojicom duvačkih umetnika, tako da je u oktobru 2022. ansambl primio dvojicu umetnika u svoje redove, i počeo da nastupa u predstojećim letnjim sezonama u stalnom proširenom sastavu.

Tako je nastao Zagrebački gudački kvartet +, sa Milanom i Žarkom kao stalnim saradnicima, naveli su organizatori.

Deseto, jubilarno izdanje festivala počelo je 15. decembra. Festival, ove godine pod sloganom “I dalje sa vama!”, traje do 18. decembra sa predstavljanjem širokog raspona repertoarskih i izvođačkih izazova.

Festival BUNT 10.0 održava se pod pokroviteljstvom EU info centra i SOKOJ-a.

Svi koncerti su besplatni, izuzev koncerata u Zadužbini Ilije Kolarca za koje je cena 1.000 dinara.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x