Sutra počinje projekat unapredjenja zdravstva Srbije, finansiran od EU

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Početak tvining projekta sa ciljem unapredjenja zdravstvene zaštite gradjana Srbije, koji Evropska unija finansira sa 1,5 miliona evra, biće obeležen sutra u virtuelnom formatu.

Projekat „Podrška u jačanju kapaciteta nadležnih institucija u oblasti supstanci ljudskog porekla (SoHO)“ sprovodi se uz pomoć Ministarstva zdravlja Srbije, saopštila je EU info mreža.

Svrha dvogodišnjeg projekta je jačanje kapaciteta i poboljšanje rada relevantnih institucija u sistemu SoHO, sa posebnim naglaskom na sistem nadzora i inspekcije.

Cilj projekta je unapredjenje znanja zaposlenih u Ministarstvu zdravlja za kreiranje i sprovodjenje politike u oblasti transplantacije ljudskih organa, ćelija i tkiva, vantelesne oplodnje i transfuzijske medicine, kroz rad sa ekspertima, obuke i primenu najbolje prakse zemalja Evropske unije.

Projektno partnerstvo čine Litvanija, kao država članica EU, i Srbija, kao zemlja korisnik, a centralnu ulogu u sprovodjenju projekta ima Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja Srbije.

Dodatna izgradnja kapaciteta Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja trebalo bi da osposobi Srbiju za primenu direktiva Evropske komisije, koje postavljaju standarde za osiguranje kvaliteta i bezbednosti, obradu, donacije, nabavku, očuvanje, skladištenje i distribuciju ljudske krvi i krvnih komponenti, organa, tkiva i ćelija, kao i za razmenu organa sa drugim zemljama.

Projektom će biti pružena direktna podrška srpskoj administraciji kako bi efikasno realizovala pretpristupne pregovore sa EU u oblasti zdravstva, navodi se u saopštenju.

Tvining je instrument institucionalne saradnje Evropske unije, izmedju javnih uprava država članica EU i zemalja korisnica i partnera, sa ciljem pružanja podrške za prenošenje, implementaciju i sprovodjenje zakonodavstva EU.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
()
x