Sutra počinje BOŽIĆNI POST

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Kakve su ti misli takav ti je zivot printscreen
Podelite vest

U utorak, 28. novembra, vernici Srpske pravoslavne crkve počeće ovogodišnji Božićni post, koji će trajati sve do 7. januara 2024. godine, do proslave Božića.

U danima posta vernici se pripremaju za obeležavanje jednog od najradosnijih hrišćanskih praznika kroz posvećenost molitvi i čišćenju tela i duše kroz hranu, dobra dela i pozitivne misli.

Božićni post traje 40 dana i nije strog kao Uskršnji. Ima dva aspekta: telesni i duhovni, a oba su jednako važna.

Božićni post uveden je po uzoru na samog Isusa Hrista, koji je, prema predanju, 40 dana proveo u pustinji u molitvi i posteći. On je, inače, ranije trajao samo sedam dana, ali je na Svehrišćanskom saboru 1166. doneta odluka da  traje 40 dana.

Oni koji imaju zdravstveni ili neki drugi problem zbog koga ne mogu da izbegavaju hranu životinjskog porekla 40 dana imaju mogućnost tzv. “malog posta”, koji traje sedam dana.

Post kod pravoslavnih vernika znači nekonzumiranje hrane i pića životinjskog porekla, odnosno mesa, mleka, jaja i životinjske masti u periodu od 40 dana, do Božića.

Na vodi se, odnosno strogo, posti samo sredom i petkom, dok su ponedeljkom, utorkom i četvrtkom ulje i vino dozvoljeni, a subotom i nedeljom se jede i riba. Sreda i petak – post na vodi,  ponedeljak, utorak i četvrtak – post na ulju,  subota i nedelja – post na ulju, uz dovoljenu ribu

Najstroži post je na Badnji dan, kada vernici sve do večere poste isključivo na vodi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x