Sutra otvaranje sajma privrede u Mostaru, izlažu firme i preduzetnici iz Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay / MoreToTheShell
Podelite vest

Međunarodni sajam privrede u Mostaru, na kojem će učestvovati i firme iz Srbije, biće otvoren sutra i trajaće do 9. aprila. Sajam će okupiti izlagače iz više od 20 zemalja iz regiona i Evropske unije, a ove godine zemlja partner biće Mađarska.

Na toj manifestaciji izvoznu ponudu Srbije predstaviće 18 kompanija iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, metalske, tekstilne, hemijske i industrije prerade drveta, saopštila je danas Privredna komora Srbije koja zajedno sa Razvojnom agencijom Srbije organizuje nastup srpskih privrednika na sjamu.

“Idemo u Mostar, vodimo privrednike i u Berlin na sajam svežeg voća i povrća Fruit Logistica, trudimo se da kompanije iz Srbije povezujemo što više, koliko možemo sa stranim tržištima i stranim partnerima”, rekao je predsednik PКS Marko Čadež.

On je istakao da je, uprkos globalnoj krizi, prioritet Кomore internacionalizacija i povezivanje kompanija u regionu i svetu.

Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (КIF ZB) pozvao je mala i srednja preduzeća iz Srbije da učestvuju u zajedničkoj delegaciji Zapadnog Balkana na sajmu.

Delegaciju Zapadnog Balkana će činiti 30 odabranih kompanija iz poljoprivredno-prehrambene industrije, sa fokusom na organsku proizvodnju i cirkularnu ekonomiju.

Tokom trajanja Sajma privrede u Mostaru će biti organizovan i Sajam turizma

U protekloj deceniji robna razmena Srbije i BiH je udvostručena uz rast i suficit na srpskoj strani, navela je PKS u saopštenju.

BiH je peti spoljnotrgovinski partner Srbiji, treće izvozno tržište i osama destinacija po uvozu.

Razmena između Srbije i BiH je prošle godine povećana za oko 600 miliona evra i vredela je 2,34 milijardi evra, 34 odsto više nego 2020. Izvoz robe iz Srbije u BiH povećan je za 352 miliona evra ili skoro 30 procenata i premašio 1,5 milijarde evra. Suficit je dostigao 782,3 miliona evra, 105,2 miliona evra više, u poređenju sa 2020. godinom.

Sa partnerima u BiH posluje više od 7.600 kompanija iz Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x