Sutra izricanje presude za ubistvo Slavka Ćuruvije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Fondacija Slavko Ćuruvija saopštila je da je za sutra 14.30 zakazano izricanje nove prvostepene presude četvorici bivših pripadnika Resora državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije.

Prvu presudu iz aprila 2019. godine, Apelacioni sud je ukinuo.

Fondacija navodi da se radi se o izuzetno važnom procesu za ubistvo koje je, prema svim dokazima iznesenim tokom sedmogodišnjeg procesa, kao i prema prvoj prvostepenoj presudi, organizovala i izvršila država, odnosno njena tajna služba.

„Istraga ovog slučaja je od prvog dana na različite načine opstruirana, svedoci zastrašivani, dokazi uništavani i prikrivani, dok je optužnica podignuta tek 15 godina posle zločina. Nerazumljivo je bilo i stalno odugovlačenje procesa i njegovo obesmišljavanja kršenjem prava na suđenje u razumnom roku“, saopšteno je.

Naglašeno je da ova presuda nije samo važna za novinare i medijsku zajednicu zato što treba da pokaže da se mora zaustaviti nekažnjivost zločina prema novinarima, već i zato što država i društvo moraju da se suoče sa zločinima iz prošlosti, posebno onim u kojima su učestvovale institucije države i koji su inicirani iz političkog vrha zemlje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
()
x