Šumovita i beskrajno lepa Tara (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Davorin Dinić
Podelite vest

Čitavo područje Tare proglašeno je Nacionalnim parkom  jula 1981. godine a oktobra 2015. prošireno i danas zauzima blizu 25 hiljada hektara.

Tara sa Parkom Šarganska osmica – Mokra Gora, Parkom prirode Zlatibor i Nacionalnim parkom Drina u Republici Srpskoj (BiH) je predviđen za potencijalni prekogranični rezervat biosfere u okviru UNESKO-vog programa “Čovek i biosfera”.

TARA: Davorin Dinić

Tara je površ dinarskog pravca pružanja i pripada delu starovlaških planina (Starovlaška-raška visija). Nacionalni park Tara ima najviši vrh Kozji rid – 1.591 metar, a najviši vrh planine Tare je Zborište 1.544 metra.

Nacionalni park Tara se ističe po šumovitosti, spada u najbogatija i najvrednija šumska područja Evrope. Najviše ima jele i bukve (preko 85% šumskih površina).

TARA: Davorin Dinić

Na Tari je identifikovano preko 40 lišćarskih, lišćarsko-četinarskih i četinarskih fitocenoza, zatim 1156 vrsta vaskularne flore što čini 1/3 ukupne flore Srbije. Od zastupljenih biljnih vrsta 76 su endemične vrste. Posebnu vrednost i značaj ima Pančićeva omorika (Picea omorika), endemična i reliktna vrsta, koja je kanjonima i klisurama srednjeg toka rek Drine uspela da preživi zadnje ledeno doba.

TARA: Davorin Dinić

Prema rezultatima dosadašnjih istraživanja, područje Tare naseljava 59 vrsta sisara, oko 140 vrsta ptica, 12 vrsta vodozemaca, 12 vrsta gmizavaca i 19 vrsta riba. Ovde je nastanjena najveća populacije mrkog medveda u Srbiji, a od 2006. godine vršimo monitoring ove vrste. Najpoznatija vrsta, za koju se može reći da je simbol faune beskičmenjaka Tare je endemorelikt Pančićev skakavac (Pyrgomorphulla serbica).

Na području parka nalaze se brojni arheološki lokaliteti i spomenici kulture koji datiraju od neolita pa do savremenog doba. Najznačajniji spomenik je manastir Rača, zadužbina kralja Dragutina iz 13. veka, koji je jedan od najznačajnijih centara srpske srednjovekovne pismenosti. Naravno, tu su i srednjovekovne nekropole sa stećcima u Rastištu i Perućcu koje su 2016. godine u okviru zajedničkog projekta Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore stavljene na UNESKO-vu listu svetske kulturne baštine.

Više o Nacionalnom parku možete da pročitate na zvaničnom sajtu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x