Studenti novosadskog Filozofskog fakulteta nisu bili obavešteni o poskupljenju prijave ispita

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

ILUSTRACIJA Univerzitet u Novom Sadu, foto: Google Street View
Podelite vest

Studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu nekoliko dana pred početak januarskog ispitnog roka saznali su da je cena prijave ispita poskupela, iako je odluka o tome doneta nekoliko meseci ranije ali nigde nije bila javno objavljena, piše danas studentski portal Univerzitetski ođek.

Studente je o toj odluci obavestio Studentski parlament Filozofskog fakulteta, putem komentara na Instagram profilu, navodi se u tekstu. Prijava ispita tako je za studente osnovnih studija na budžetu skočila sa 200 na 300 dinara, a za samofinansirajuće studente sa 400 na 500 dinara.

Poskupele su i druge obaveze, kako za studente osnovnih studija, tako i za studente master i doktorskih studija.

Odluku je, navodi Univerzitetski ođek, doneo Savet fakulteta 15. septembra 2022. godine, ali nije moguće videti izveštaj sa sednice, jer on nije dostupan na zvaničnom sajtu Filozofskog fakulteta.

“I tri člana Studentskog parlamenta su deo Saveta fakulteta, gde imaju ravnopravno pravo glasa. Kako ne postoji zapisnik sa 21. sednice Saveta fakulteta, nije moguće utvrditi da li su predstavnici Parlementa glasali za ovu odluku, ali je neminovno da su sa njom bili upoznati a da to nisu javno podelili sa ostalim studentima”, navodi se u tekstu.

Portal je podsetio i na prošlogodišnja događanja u vezi sa izborima za Studentski parlament, koji su zbog neregularnosti održavani dva puta.

Prvi izbori u aprilu prošli su uz fizičke napade na predstavnike “opozicione” liste Studentska reakcija, a nakon toga je inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje utvrdila nezakonosti u radu Izborne komisije, zbog čega su ponovoljeni izbori bili zakazani za decembar.

Na ponovoljenim izborima odbačena je lista Studentske reakcije, a studenti Filozofskog fakulteta ponovo su, kao i godinama unazad, imali priliku da podrže jedinu opciju, a to je Savez studenata Filozofskog fakulteta.

Univerzitetski ođek navodi i da je izlaznost na ponovljenim izborima bila samo šest odsto. Filozofski fakultet ima oko 5.000 studenata, a da bi izbori bili legitimni neophodno je da glasa najmanje 300 studenata. Glasao je 321 student, od čega je bilo 105 nevažećih listića.

“Tako dolazimo do broja od, kako je Komisija utvrdila, 212 glasova podrške Savezu studenata, odnosno, oko četiri odsto od ukupnog broja studenata Filozofskog fakulteta”, navodi se u tekstu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x