Struja u Severnoj Makedoniji od prvog januara jeftinija za najveći deo domaćinstava

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Cena struje u Severnoj Makedoniji od danas je niža u prve dve blok tarife koje koristi najveći deo domaćinstava, a snižene su i naknade za prenos i distribuciju, dok je porez na dodatu vrednost (PDV) za električnu energiju povećan sa pet na 10 odsto.

Prema odluci Regulatorne komisije za energetiku (RKE), struja za domaćinstva u prvom bloku od danas je jeftinija 4,11 odsto, a u drugom 2,95 odsto, dok je u trećem skuplja 0,85 odsto i u četvrtom 7,65 odsto.

Najavljujući nove cene, predsednik RKE Marko Bislimoski rekao je da će 99,2 odsto domaćinstava u Severnoj Makedoniji imati niže cene struje i mrežarine i da će im tako biti kompenzovano povećanje PDV-a od pet odsto.

“Ako građani nastave da štede, veoma mali procenat će imati povećane troškove električne energije. Ovim našim odlukama cena prenosa električne energije je smanjena 8,66 odsto, a distribucije 19,54 odsto”, rekao je Bislimoski.

Prema odluci RKE Severne Makedonije, ukupna cena električne energije za male potrošače, uključujući i energiju i mrežarinu, od danas je niža 20,15 odsto.

Bislimoski je rekao da će se ta cena primenjivati za 70.000 kompanija, koje su se u prethodnom periodu suočavale sa povećanim troškovima za struju.

“To su male i mikro kompanije, mali dućani, frizerski saloni, mali kafići, kompanije kojima treba ova pomoć”, naveo je.

Regulatorna komisija za energetiku Severne Makedonije je 1. jula uvela četiri blok tarife kako bi poslala signal da električnu energiju treba racionalno koristiti.

Prvi blok je za potrošnju do 210 kilovat-časova, drugi je od 211 do 630, treći je u rasponu od 631 do 1.050, a četvrti je za potrošnju iznad 1.050 kilovat-časova.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x