Stručnjak: Kilovatsat skuplji 9,28 odsto, a ne osam odsto, što je prosek

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Građane i male potrošače električne energije koji su pomislili da je kilovatsat (kWh) električene energije poskupeo osam odsto, što je prosek, kako je i objavila Agencija za energetiku, zbunila je vest da je kilovatsat za njih skuplji 9,28 odsto, kako je objavila Elektroprivreda Srbije (EPS).

Prema rečima stručnjaka za energetiku Željka Markovića, iako je cena aktivne električne energije i troška garantovanog snabdevača porasla za više od devet odsto, ostale tarifne stavke na računu nisu menjane, pa je stoga prosečna cena porasla osam odsto.

“Po novom cenovniku za garantovano snabdevanje, koji stupa na snagu 1. novembra, jedan kWh aktivne energije poskupeo je 9,28 odsto, dok je trošak garantovanog snabdevača povećan 9,66 odsto”, objasnio je Marković u izjavi za Betu.

On je rekao da, ako se izračuna prosečna cena kWh, na način kako to računa Agencija za energetiku Srbije (AERS), a koja se dobija kao ukupan prihod po računima za električnu energiju garantovanog snabdevača, podeljen sa ukupnom aktivnom energijom, pre i posle poskupljenja, prosečna cena struje biće veća osam odsto.

Tako je kWh, pre poskupljenja, po toj računici u proseku koštao 9,50 dinara, bez poreza i taksi, odnosno 13,31 dinar sa porezima i taksama, a posle poskupljenja 10,26 dinara, bez poreza i taksi, odnosno 14,29 dinara sa tim dažbinama.

Marković je rekao da će računi građanima u proseku biti povećati oko osam odsto, a tačan nivo povećanja računa zavisiće pre svega od potrošnje svakog od kupca, zbog postojanja tarifa (viša, niža ili jedna tarifa), kao i zona (zelena, plava i crvena).

“Da bi se lakše razumelo, na primer vlasnici jednotarifnih brojila koji troše 350 kWh mesečno, a taj nivo potrošnje je u zelenoj zoni, dobiće veće račune za 7,47 odsto, bez takse za javni medijski servis”, objasnio je Marković.

Kupcima koji ulaze u plavu zonu i troše 600 kWh mesečno, račun će, kao je rekao, biti veći 7,74 odsto, takođe bez takse za javni medijski servis.

Građanima i malim potrošačima koji, kako je naveo, mesečno troše 2.000 kWh i time ulaze u crvenu zonu, račun za struju, bez takse za javni medijski servis, biće veći za 8,89 odsto.

Najjeftiniji kilovat-čas kWh po EPS-ovom cenovniku u zelenoj zoni za potrošnju do 350 kWh od 1. novembra koštaće 2,277 dinara, umesto sadašnjih 2,084 dinara, što je rast 9,28 odsto.

Kilovat-sat u najjeftinijoj zelenoj zoni za potrošnju do 1.600 kWh će, umesto 8,336 dinara koštati 9,109 dinara.

Kada potrošnja domaćinstva premaši 350 kWh ulazi se u plavu zonu, gde će kWh jeftine struje umesto 3,126 dinara biti 3,416 dinara.

Kilovat-čas skupe struje u plavoj zoni poskupeće sa 12,504 na 13,6638 dinara, što je poskupljenje 9,28 odsto.

Cena jeftinog “crvenog” kWh je 6,252 dinara, a nova je 6,8319 dinara.

Skup “crveni” kWh trenutno košta 25,008 dinara, a od novembra će biti 27,3276 dinara, što je, takođe poskupljenje 9,28 odsto.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x