Stojanović: Otvoreno pismo učesnicima izbora, obavestićemo javnost o zloupotrebama koje nađemo

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Politikolog Boban Stojanović Foto: BetaPhoto/Press centar UNS/MO
Podelite vest

Politikolog Boban Stojanović uputio je danas otvoreno pismo učesnicima parlamentarnih i predsedničkih izbora, poručivši da će grupa istraživača pratiti celokupan proces kandidovanja i upoznati javnost sa zloupotrebama koje pronađu.

“S obzirom da svi znamo koliko je integritet izbornog procesa 2020. godine dodatno urušen kroz proces kandidovanja na izborima, odnosno kroz takozvano prikupljanje potpisa za kandidovanje, pozivamo vas da ove godine taj proces bude javan i transparentan”, navodi se u pismu predstavnicima političkih partija, koalicija partija i grupa građana koje planiraju da učestvuju na parlamentarnim i predsedničkim izborima.

Oni se pozivaju da proaktivno obaveštavaju javnost o mestu i vremenu prikupljanja potpisa putem partijskih sredstava informisanja – veb sajtovi, društvene mreže i slično – uz navođenje da je “iz celog postupka pretprošle godine ostala velika sumnja, a i niz dokaza, da se radilo o zloupotrebi podataka građana i da je i taj deo izbornog procesa neregularan i netransparentan”.

Ovakvim pristupom, naglašeno je, “javnost će pravovremeno biti obaveštena, a javnim objavljivanjem i promocijom mesta na kojima skupljate potpise možda i lakše obavite taj posao”.

“Transparentnošću svih političkih aktera se otklanja sumnja u vezi sa procesom prikupljanja potpisa koji je pretprošle godine doveden u pitanje i gde su pojedini politički subjekti tvrdili da određene partije prikupljaju potpise za druge liste, ali i da se zloupotrebljavaju podaci građana”, naglašeno je u pismu.

Upravo ovakvo pravovremeno obaveštavanje javnosti o ovom delu izbornih radnji, kako se dodaje, može biti deo povratka poverenja u izborni proces.

Učesnici predstojećih izbora su pozvani i da nakon što potpise prikupe i kandidujuju se za parlamentarne i predsedničke izbore objave strukturu prikupljenih potpisa, odnosno koliko su potpisa overili kod kog overitelja – javnih beležnika i opštinskih, odnosno gradskih uprava.

“Takođe, pozivamo Republičku izbornu komisiju (RIK) da prilikom proglašavanja izbornih listi odmah objavi strukturu overitelja za svaku od izbornih listi i da ne čekaju sedam dana pred izbore što je novi Zakon o izboru narodnih poslanika propisao i da prilikom proglašenja predsedničkih kandidata odmah objavi strukturu prikupljenih poslanika što zakon ni ne predviđa”, rečeno je u pismu Stojanovića i grupe istraživača.

“To su podaci”, kako se dodaje, “od javnog značaja i pozivamo vas da budete odgovorni prema javnosti, da ne bismo morali da pravo na te informacije ostvarujemo uz pomoć zahteva i žalbi kroz postupak uz pomoć Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti”.

“Ovim putem vas obaveštavamo i da će grupa istraživača pratiti celokupan proces kandidovanja i da ćemo prikupiti sve podatke o ovom delu izbornog procesa, na lakši ili teži način – pratićemo šta sve javno objavljujete, skupićemo podatke od javnih beležnika i opštinskih i gradskih uprava, kao i podatke od RIK, sve to ćemo da ukrstimo i potražimo zloupotrebe i nelogičnosti, a dodatno ćemo ukrstiti i sa rezultatima izbora u opštinama i gradovima tamo gde budemo imali sumnje kako bismo ukazali na sve nepravilnosti”, navodi se u otvorenom pismu učesnicima izbora.

Kako je konstatovano, “ako je izbornim akterima stalo do demokratije, javnog interesa, građana i poštovanja zakona – onda će podnosioci izbornih listi i predlagači kandidata za predsednika, kao i RIK ove podatke blagovremeno objavljivati i otkloniti bilo kakvu sumnju da se procedure i pravila zloupotrebljavaju”.

“U svakom slučaju, istraživači će objaviti sve ove podatke i upoznati javnost sa svim zloupotrebama koje pronađemo u ovom delu izbornih radnji”, navedeno je u otvorenom pismu koje su potpisali, kako je navedeno, Stojanović i grupa istraživača.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x