Sto dana ruske invazije na Ukrajinu, Zelenski kaže da je situacija u Donbasu teška

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

March 27, 2022. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
Podelite vest

Danas je 100. dan ruske invazije na Ukrajinu koja je omogućila Moskvi da zauzme 20 odsto ukrajinske teritorije i koja se fokusira na istočni region Donbasa i njen strateški grad Severodonjeck.

“Imali smo izvesnog uspeha u bici za Severodonjeck. Ali još je rano. Ovo je najteža zona u ovom trenutku”, rekao je sinoć ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je rekao da se situacija nije “značajno promenila tokom dana”.

Prethodno je Zelenski nagovestio da je situacija na istoku “zaista teška” i da Ukrajina gubi “60 do 100 vojnika dnevno i da je oko 500 ranjenih”.

“Danas se borimo i držimo svaki metar Luganske oblasti”, rekao je jutros guverner Luganska Sergij Gajdaj.

On je naveo da “već 100 dana (Rusi) uništavaju sve što se isticalo u Luganskoj oblasti”.

Uništeno je više od 400 kilometara “puteva evropskog standarda“, 33 bolnice, 237 seoskih klinika, skoro 70 škola i 50 vrtića, rekao je Gajdaj.

On je juče rekao da je “okupirano 80 odsto” Severodonjecka, administrativnog glavnog grada Donbasa, kao i da se vode borbe na ulicama.


U agresiji Rusije na Ukrajinu koja traje 100 dana, poginulo je 261 dete dok je 463 ranjeno, saopštilo je ukrajinsko Generalno tužilaštvo.

“Prema jutrošnjim podacima, broj ubijene dece je 261, a broj ranjene je 463”, navodi se u saopštenju, objavljenom na Telegramu.

Navodi se da te cifre nisu konačne, jer nema preciznih podataka o broju u područjima gde se vode aktivne borbe i na privremeno okupiranim teritorijama.

Oružane snage Rusije su u bombardovanjima oštetile 1.938 školskih zgrada, a 182 je potpuno razrušeno, navelo je tužilaštvo.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x