Start grejne sezone u Kragujevcu bez poskupljenja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: Srbija Vesti

Poskupljenje daljinskog grejanja u Kragujevcu nije najavljeno i povećanja cene “za sada” neće biti, pa će potrošači “paušalci” i dalje plaćati oko 84 dinara po kvadratnom metru, rečeno je Beti u preduzeću “Energetika”.

Direktor tog preduzeća Andrija Ilić je naveo da je preduzeće svake godine “u obavezi” da traži korekciju cene, ali nije želeo da govori o tome da li i ove godine podnet takav zahtev niti kakav je bio.

Iako, kako je rekao, rastu cene energenata, u Kragujevcu će, kako se očekuje, ove grejne sezone biti čak smanjeni troškovi proizvodnje, jer će sve kotlarnice u gradu preći sa uglja na gas.

Podsetio je da je za prelazak na taj ekološki čistiji energent, ove godine investirano 15 miliona evra i da su sada u toku “funkcionalne probe” najvećeg kotla na gas.

Ilić je napomenuo da je “Energetika” spremna i za drugu opciju: da i dalje koristi ugalj i mazut ukoliko bude bilo potrebe “zbog energetske situacije”.

Istakao je da je “Energetika” ima 7.900 tona uglja i oko 500 tona mazuta.

Po rečima Ilića, korišćenje gasa smanjiće troškove proizvodnje, ali pre svega zagađenje u Kragujevcu.

“Oko 70 posto smanjuje se emisija ugljenikovih oksida, potpuno eliminišu sumpor i čvrste čestice, a azot-oksid će biti na značajno nižem nivou nego što je ekološki standard”, objasnio je Ilić.

U Kragujevcu daljinsko grejanje koristi 22.000 potrošača. Najveći deo čine “paušalci” koji plaćaju račune svih 12 meseci u godini.

Manji broj su oni koji plaćaju po utrošku toplotne energije, među kojima su pre svega novi energetski efikasni objekti.

Ilić je potvrdio da su završeni remonti svih kotlarnica i rekonstrukcija delova distributivne mreže, te da je sve spremno za start grejne sezone 15. oktobra.

Ilić je pozvao sve potrošače da racionalno troše toplotnu energiju.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x