Srpski državljanin i makedonski carinik pokušali da prošvercuju zlato vredno 2,2 miliona evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Uprava carina
Podelite vest

Tužilaštvo u Skoplju pokrenulo je danas istragu protiv 32-godišnjaka sa dvojnim, turskim i srpskim, državljanstvom i makedonskog carinika koji su na skopskom aerodromu uhvaćeni u pokušaju šverca 43 kilograma nakita vrednog 2,3 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju tog tužilaštva, strani državljanin je osumnjičen za krvično delo “krijumčarenje”, a carinik za  “pomaganje u izvržavanju krivičnog dela”.

Direktorka Carinske uprave Severne Makedonije Slavica Kutirov juče je izjavila da su carinci na skopskom aerodromu u prtljagu osobe sa srpskim pasošem otkrili i zaplenili preko 43 kilograma zlatnog nakita i da se radi o rekordnoj zapleni zlatnog nakita, čija je vrednost procenjena na oko 2,3 miliona evra.

Prema skopskom tužilaštvu, osumnjičeni 32-godišnjak, sa dvojnim turskim i srpskim državljanstvom, 20. marta je na graničnom prelazu Međunarodnog aerodroma “Skoplje”, na ulazu u zemlju, preko carinske linije, uneo neprijavljenu robu, preko 43 kilograma zlatnog nakita i u tome mu je pomogao drugoosumnjičeni, makedonski carinik.

“Strani državljanin je stigao letom iz Istanbula za Skoplje, a u prostoru za preuzimanje prtljaga ga je dočekao njegov pomagač, zapolseni u Carinskoj upravi Republike Severne Makedonije, koji u tom trenutku nije bio u smeni i čija je sestra putovala istim avionom”, navodi se u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva “Skoplje”.

Taj carinik je, dodaje se, uzeo prtljag od sestre i osumnjičenog, stavio ga u kolica, nakon čega su se sve troje uputili prema “zelenom koridoru” za izlaz sa aerodroma bez prijavljivanja carinske robe.

“Zeleni koridor je bio zatvoren bezbednosnom trakom, pa je osumnjičeni carinik uklonio i produžio ka izlazu. Na to je  reagova carinski službenik koji kontroliše let, ali se osumnjičeni predstavio kao kolega carinik i predužio zajedno sa sestrom i osumnjičenim stranim državljaninom da se kreće ka izlazu”, piše u saopštenju.

Tada su, ističe se, intervenisali carinski službenici u smeni, pretresli  lica i u rancu putnika iz Istanbula pronašli 15 kilograma zlatnog nakita, dok je ostatak vrednog nakita pronađen u koferu osumnjičenog natovarenom na kolica za prtljag.

Javni tužilac je sudiji za prethodni postupak iz Osnovnog krivičnog suda “Skoplje” podneo predlog za određivanje mere pritvora za dvojicu osumnjičenih.

Obrazložio je da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, mogućnost skrivanja, falsifikovanja ili uništavanje tragova krivičnog dela, ometanje krivičnog postupka sa uticajem na svedoke i uslovi za ponavljanje krivičnog dela.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x