Srpski Dosije X: Dve kuće u Prokuplju gde vatra “guta” plastiku iz čista mira

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Kuća Dragoslava Đukića u Prokuplju
Podelite vest

Dragoslav Đukić i Vukoje Jevtić su dvanaest godina živeli u svojim kućama u Beogradskoj ulici u Prokuplju bez ikakvih problema. Sve do marta ove godine, kada su u kući Đukića počele same od sebe da se pale utičnice, prekidači za struju, pa čak i vodovododne instalacije. Ovaj problem javio se avgusta i u susednoj kući kod Jevtića. Spontano paljenje većinom plastičnih delova u ove dve kuće za sada je misterija koja je ostala bez odgovora. Elektrodistribucija tvrdi da razlog požara nisu njihove instalacije.

Dve lepe i velike kuće u Prokuplju od marta ove godine mogu da uđu u serijal  “Dosije X”. Neobjašnjivi požari koji su počeli da se dešavaju u kući Dragoslava Đukića gde živi sa svojim trinaestogoišnjim sinom Bogdanom, u avgustu su se desili i u kući njegovog najbližeg komšije Vukoja Jevtića.ž

Đukić kaže da pravila nema, požari se javljaju danju, noću, nema ih po nekoliko dana ili  nedelja, pa sve iz početka. Bio je prinuđen da se sa sinom iseli iz kuće, jer je izgorelo sve što je bilo od plastike, uključujući i vodovodnu i elektro-instalaciju. Trenutno plaća kiriju i živi kao podstanar, jer u njegovoj kući nema ni struje, ni vode, sve je isključio iz straha od požara.

Foto: Dragoslav Đukić

“Počelo je u martu kada su se javili neki čudni zvuci, zujanje, zvečanje, kao kad se nešto vari ili brusi. Zvao sam majstore, pogledali su instalaciju, menjali dovodni strujni kabl, skoro sam celu instalaciju u kući promenio, međutim ispostavilo se da je instalacija u redu. Početkom jula je sve u kući počelo da se pali, plastični delovi, prekidači, termostat na bojleru, sve živo što je plastično je pogorelo”, svedoči Đukić.

Kada je krenula serija požara, Đukići su se preselili kod komšije Jevtića, jer on do tada nije imao paljevine u kući.

Kuća Vukoja Jevtića

“Kod mene je počelo pre mesec i po dana, popodne smo sedeli komšija, njegov sin i ja , pošto je njihova kuća već bila zapaljena. Odjednom se čuo neki zvuk i Dragoslav mi je rekao “Komšija, evo i kod tebe počinje”.  To je bila subota i već oko 21 sat prvo se zapalila jedna štek-doza, došla je distribucija i isključili su struju”, ističe Jevtić.

Vukoje Jevtić

Međutim i nakon isključenja kuće sa elektro-mreže, paljevine su nastaljene. Jevtić kaže da je bilo vrlo intenzivno i da je sa prekidima u njegovoj kući trajalo dva dana.

“Jedna doza, druga, treća, prizemlje, sprat. Nas trojica šetali smo gore -dole i gasili vatru. Ko maratonci”, objašnjava Jevtić.

Objašnjenje za ove spontane paljevine za sada ne postoji. Elektrodistribucija nije ustanovila kvarove, vatrogasci su intervensiali nekoliko puta, a obaveštena je i prokupačka policija.

Jevtiću je pre osam dana puštena struja, dok Đukići još uvek žive u izbeglištvu i čekaju atest da bi ponovo dobili struju.

“Ne znam da li da zovemo Moldera i Skali da nam pomognu, možda oni reše problem”, kaže Đukić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x