Sretenjski ustav – “francuski rasad u turskoj šumi”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/Jorono
Podelite vest

Na Sretenje 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak. Nekih dvadesetak godina kasnije na Sretenje 1835. godine donet je Sretenjski ustav, prvi demokratski ustav Srbije, pa je ovaj dan slavljen i kao Dan ustavnosti.

S obzirom na to da svi znamo da je Prvi srpski ustanak pripreman za proleće, ali se pre toga desila iznenadna “seča knezova”, te se se nije imalo vremena za čekanje, Karađorđe je verovatno silom prilika izabrao ovaj veliki verski praznik za početak ustanka. Preživele glavešine okupile su se na Sretenje u Orašcu i krenule u ustanak, koji je trajao devet godina. Srbija je ratovala sa Turskom sa promenljivim uspehom, ali nikako nije uspevala da se oslobodi turskog jarma.

To je uspelo tek u Drugom srpskom ustanku 1815. godine koji je predvodio Miloš Obrenović, potonji knjaz srpski. On je Srbiji doneo autonomiju unutar Osmanskog carstva, kasnije je i uspostavljena Kneževine Srbije.

Miloš Obrenović kao apsolutista

Nije nepoznato da je svoju kneževsku titulu koristio po uzoru na dotadašnje turske vezire u Srbiji, što znači da je imao apsolutnu vlast. Miloš Obrenović bio je neko ko je oslobodio državu, držao celokupnu vlast u svojim rukama, spoljnu i unutrašnju politiku, kao i finansije i pravosuđe. Oružane pobune njegovih glavešina koje su dizane protiv njega nisu urodile plodom, bune su uvek ugušene u krvi.

Sretenjski ustav

U zimu 1835. se prešlo na drugačiju taktiku. Te godine na skupštini u Kragujevcu primorali su Miloša da donese novi Ustav, u istoriji poznat kao Sretenjski, jer je takođe donet na Sretenje 1835. godine. Tvorac Ustava bio je Dimitrije Davidović, rodjeni zemunac, školovan u Beču i Pešti. Iako je po zanumanju bio lekar, imao je raznorazna interesovanja. U dijaspori rukovodio je “Novinama srpskim” gde dolazi u dodir sa evropskim slobodarskim idejama. Te ideje, vrativši se u Srbiju posle oslobođenja, pokušava da implementira u zakonodavstvo države.

Kao knežev sekretar prevodio mu je pravne akte hatišerifa iz 1830 I 1833, bio je pregovarač u svim dogovorima sa Portom, imao je uvida u pravne akte, pa i ne čudi da je baš on uneo te slobodarske ideje u sam Ustav koji je sadržao u 14 glava 142 člana.

Skupština u Kragujevcu

Na skupštini u Kragujevcu skupilo se tog februara preko 10.000 ljudi, preko 3.000 delegata i svi su bili zainteresovani za to kakav će ustav Miloš da donese na vlast. Događaj je takođe bio i pomno ispraćen od strane velikih svetskih sila. Kao veliki zakonodavac Miloš je sa ponosom govorio o ovom Ustavu koji je na iznenađenje mnogih bio za to vreme baš proevropski, napredan, ustav koje nisu imale ni druge mnogo poznatije evropske države.

Vlast je podeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudsku

Zakonodavna i izvršna vlast su pripadale knezu i Državnom savetu, a sudska nezavisnim sudovima. Izvršnu vlast je činilo šest ministara, a predsednik Saveta je predsedavao i ministarskim sednicama. Treba napomenuti da se poseban deo ustava odnosio na prava slobode građana, koje se po prvi put javlja u takvim uslovima kod nas, zatim pravo na imovinu, kao i to što više nema kulučenja i robova. U drugoj glavi, pod 3. i 4. članom, prvi put bili su određeni grb i zastava Srbije, što jedna vazalna zemlja ne bi smela da ima. Zastava je bila „otvoreno-crvena, bela i čelikasto-ugasita“.

Ustav po ugledu na francuski ustav

Davidović je izradio Ustav po ugledu na francuski ustav iz 1791. i ustavne povelje od 1814. i 1830, kao i belgijski ustav od 1831. godine. Bilo je tu i delova izrađenih po ugledu na Ustav SAD-a. Donet na brzinu bez dogovora sa Turskom i Rusijom (iako se i tada, kao i danas sve u politici nije dešavlo bez upliva velikih sila) tako je i ubrzo ukinut, posle nekih mesec i po dana.

Turska bila ljuta zašto nije ona pitana za dozvolu, mnogima nije odgovaralo jer mnogo veće zemlje kao što su Rusija i Turska, Austrija i Pruska nisu ni imala ustav, a kako da ga ima neka mala Srbija. Niko nije ni sanjao da će Davidivić uneti slobodarske ideje francuske buržoaske revolucije u Ustav jedne zemlje za koju je tad važilo da je ipak bila zemlja seljaka, te baš zato nije odgovaralo da se tako slobodarske šire po Srbiji. Iako je samo delimično ograničena vlast Knjaza ni Milošu nije odgovarao ovakav ustav pa ga je sa “lažnim žaljenjem” poništio.

Novi “turski” ustav

Umesto njega donet je novi turski po kome Miloš nije hteo da vlada. Davidović je nakon toga proteran iz Kragujevca, okrivljen je za propast Ustava, istorijski podaci kažu da je umro u bedi i siromaštvu 1838. godine u Smederevu.

Način na koji je donet i vreme koliko je trajao doneli su različita razmišljanja o tome da li je to uopšte Ustav. Njegova pojava i ideje koje je zastupao daju mu za pravo da se na istorijskoj sceni nađe uporedo sa dokumentima kakvi su engleska “Magna carta libertatum” ili francuski “Montanjarski ustav” koji su se isto tako kratko održali u životu, ali su imali dalekosežne posledice na dalji razvoj pravosuđa tih država, kolevki demokratije.

Dan državnosti se slavio do nastanka Kraljevine SHS

Upravo zato je Sretenjski Ustav bitan, naročito danas kada na evropskom putu i dalje usvajamo neke zakone koji nam dolaze iz Evrope. Sve više je pitanja da li smo i posle 200 godina uopšte spremni da takve zakone i sprovodimo, tj. da li smo u mogućnosti da ih prilagodimo nama.

Ono što smo usvojili i uspeli da prilagodimo je to što je Sretenje danas jedan od najvećih državnih praznika. Dan državnosti Srbije, 15. februar, slavio se do nastanka Кraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi 2002. godine.

Od 2006. Sretenje je Dan državnosti Republike Srbije, kao i Dan Vojske Srbije i praznuje se sa dva neradna dana.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x