SREĆNA SLAVA: Danas je Sveta Petka, zaštitnica žena

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Niske Vesti
Podelite vest

Danas, 27. oktobra,  Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetu Petku,  a Svetoj Petki, kao zaštitnici žena,  obraćaju se žene svih vera i nacija.

Praznik  je posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi koja je  kod Srba veoma poštovana, a smatra se zaštitnicom žena, kao i čuvarkom siromašnih i bolesnih.

Vernici joj se obraćaju za pomoć kroz molitvu, posebno na današnji dan, tražeći spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Prema narodnim običajima, danas žene ne bi trebalo da mese, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke i da im tokom godine ne bi trnule ruke.

Mlade devojke treba da beru cveće i njime ukrase svoj dom kako bi u njima cele godine vladala sloga i mir, dok se devojčicama oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Sveta Petka je rođena u gradu Epivatu, kod Kalitrakije u Maloj Aziji krajem 10. veka, poticala je iz imućne i pobožne porodice, a prema nekim izvorima poreklom je Srpkinja.

Zamonašila se posle smrti roditelja u crkvi Svete Sofije u Carigradu, a posle toga je provela godine u pustinji u postu, molitvi i usamljeničkom životu. Prema predanju, u snu joj se javio anđeo i uputio je u otadžbinu da širi veru Hristovu.

Njene mošti su prenošene mnogo puta, a na molbu kneginje Milice, počivale su i u Beogradu.

Danas se u kapeli Svete Petke nalazi samo njen mali prst.

U mnogim domovima u Srbiji Sveta Petka je krsna slava.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x