Srećna Nova godina! Zove se Srpska, Julijanska i Pravoslavna

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Praznik koji se slavi 14. januara po Gregorijanskom kalendaru je u stvari 1. januar po Julijanskom kalendaru. Iako nije zvanična Nova godina, svake godine se slavi u balkanskim zemljama. Osim Srbije, u Crnoj Gori, BiH, Republici Srpskoj, Makedoniji i pravoslavnim delovima Hrvatske. Ovu Novu godinu slave i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji.

Srpska Nova godina je starokalendarska, jer je  nastala po računanju vremena koje je ustanovio još Gaj Julije Cezar.

Srbi su među retkim narodima u svetu koji su stvorili sopstvenu novogodišnju proslavu pa je zato i nazivaju Srpskom novom godinom, jer je kroz vreme postala simbol narodnog  prkosa.

Njen smisao je drugačiji, jer je od verskog postala nacionalni praznik u međuratnoj Jugoslaviji, u inat tadašnjim vlastima koje su  želele da Srbi prihvate jugoslovenstvo u zamenu za sopstveni identitet.

Još se više i snažnije slavila u komunističkoj SFRJ, iako su slavljenici u slučaju da ih prijave ideološki ispravne komšije išle na saslušanje u policiju.

To je davalo čar slobodarstva i nepomirljivosti s diktaturom pa se zbog proslavljanja Srpske Nove godine rizikovalo iz ljubavi i prkosa.

Kada je ovaj praznik kasnih devedesetih postao dozvoljen, oduševljenje je bilo veće, ali se slavilo skromnije.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x