Srećko Đukić: Došao je kraj ‘meke politike’ Evropske unije prema Vučiću

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Printscreen Youtube/ Insajder Video
Podelite vest

Bivši diplomata Srećko Đukić izjavio je danas da je nakon utvrđenih brojnih nepravilnosti na decembarskim izborima predsednik Srbije Aleksandar Vučić izgubio reprezentativnost Republike Srbije na međunarodnom planu.

Đukić je agenciji Beta kazao da je došao kraj “meke politike” Evropske unije (EU) prema Vučiću.

“Vučić je više od deset godina uživao bespogovornu podršku Zapada i zbog te podrške mogao je u Srbiji da radi šta je god hteo. U poslednjih par godina on je od Zapada dobijao dobronamerne savete i upozorenja na koje nije reagovao i sada je, nakon decembarske izborne krađe, udario u zid. Došao kraj ‘meke politike’ EU prema Vučiću i njemu su sada ostale dve mogućnosti: da ukloni taj zid ili da razbije sopstvenu glavu”, ocenio je Đukić.

Prema njegovim rečima, ukoliko Vučić ne organizuje izbore pod demokratskim i ravnopravnim uslovima, Srbija će ostati van evropskog puta, a moguće je i uvođenje sankcija.

“Vučić je prokockao evropsku kartu. Ono što je bitno je da se u Srbiji formirala opozicija kao alternativa Vučiću i koja je jasno artikulisala evropsku orijentaciju. Zapad je sada dobio alternativu Vučićevoj vlasti, a figura Aleksandra Vučića je za Zapad postala irelevantna”, naglasio je bivši diplomata.

Ako hoće da ostane na vlasti, dodao je, Vučić će morati da prihvati ponavljanje izbora.

“Promena izbornih uslova je veći uslov nego ponavljanje izbora. Bez ravnopravnih izbornih uslova neće biti izbora, a Vučić će biti u još većem problemu”, rekao je Đukić.

Istakao je da opozicija ne bi smela da izađe na sledeće izbore bez čvrstih garancija da će ti izbori biti pošteni i da neće biti prekrajana izborna volja građana.

“Opozicija ne bi smela ni po koju cenu da izađe na bilo koje izbore ukoliko se prethodno ne pročisti birački spisak i stvore ravnopravni medijski i ostali uslovi za sve učesnike”, rekao je Đukić.

Komentarišući raspravu u Evropskom parlamentu o izbornim nepravilnostima u Srbiji, Đukić je kazao da to pokazuje do koje se mere Srbija “srozala” kao kandidat za članstvo u EU.

“Krađa na decembarskim izborima je pokazala da u Srbiji više ne važi nijedan evropski vrednosni postulat”, naglasio je on.

Naveo je da se Vučić na Svetskom ekonomskm u Davosu ovih dana nije sreo ni s jednim relevantnim faktorom, “ne računajući slučajne susrete i fotografisanja u hodnicima”.

“Dok je američki državni sekretar Entoni Blinken za stolom razgovarao s kosovskom delegacijom koju predvodi Aljbin Kurti, Vučić je pravio Sneška Belića. On je izgubio reprezentativnost Republike Srbije na međunarodnom planu”, istakao je bivši diplomata.

Evropski komitet nemačkog Bundestaga, nakon rasprave o parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji, saopštio je da događaji u Srbiji idu u pogrešnom pravcu i da bi izbore u Beogradu trebalo ponoviti.

“Očekujemo da zemlja koja pregovara o pristupanju Evropskoj uniji od 2014. godine održi slobodne i poštene izbore. Umesto toga, čini se da su nedavni izbori u Srbiji sistematski izmanipulisani od države”, navodi se u saopštenju.

Krajnje je vreme, dodaje se, da i Komisija EU imenuje nedostatke demokratije u Srbiji i preispita kako se nosi sa tamošnjim političkim liderima.

Prethodno je više od 20 visokih evropskih političara pozvalo predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da se istraže optužbe za krađu na decembarskim izborima u Srbiji.

“Pozivamo EU da sprovede nezavisnu istragu o svim prijavljenim izbornim nepravilnostima i tvrdnjama o krađi”, naveli su evropski zvaničnici u pismu, koje je jedan od potpisnika Mihael Rot podelio na društvenoj mreži “X”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x