Srbin predvodi kinesku paraolimpijsku snoubord reprezentaciju u Pekingu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Jurica Stanković, privatna arhiva
Podelite vest

Na paraolimpijskim igrama u Pekingu kinesku snoubord reprezentaciju predvodi Jurica Stanković, proslavljeni srpski snoubord trener. Srbija nažalost nema ni jednog predstavnika u discplinama na snegu.

“Što se tiče organizacije paraolimpijskih igara ovde u Pekingu sve je na vrhunskom nivou. Svi su spremni i jedva čekamo da takmičare izvedemo na borilišta”, rekao je Stanković za Srbija Vesti.

Vreme danas nije bilo pogodno za trening, pa su na mnogim stazama treninzi otkazani. Svi se nadaju da će od 6. marta vreme biti bolje što će pomoći i takmičarima ali i gledaocima da prate sva zbivanja na trkama i borilištima.

“Što se tiče mog parasnoubord tima Kine, mogu slobodno da kažem da nikad nismo bili spremniji da ostvarimo istorijski uspeh. Imam najjaču ekipu na svetu, siguran sam. Momci su toliko mentalno jaki i spremni da ostvare rezultat kakav Kina ne pamti”, kaže Stanković, koji je inače Nišlija.

Već u nedelju 6. marta ove takmičare čeka prva kvalifikaciona trka, pa se nadaju i finalu koje sledi već sutradan.

“Imam ukupno 18 takmičara i siguran sam ulaze u finale. Nakon toga 12. marta imamo  drugu disciplinu banket slalom koja se vozi u dve vožnje, kao klasičan veleslalom. Nadamo se odličnim rezultatima, spremni da ispišemo nove stranice kineske sportske istorije”, uveren je Stanković.

Jurica Stanković, lična arhiva

Kovid kontrole su neviđene, zabranjeni su bilo kakvi kontakti pogotovo kineskim članovima paraolimpijskog tima, prezican je Stanković.

“Nema bliskih kontakata, razgovora i pozdravljanja. Dezinfekcija se radi na svakom ćošku. Vrlo su rigorozne mere kako bi se sačuvalo dobro zdravlje sportista. Nema ni jednog pozitivnog slučaja. Svakog dana se svi testiramo od 8 do 10 i rezultati su odmah, drži se sve pod ozbiiljnom kontrolom”, kaže on.

Umesto 48 nacija, posle izbacivanja Rusije i Belorusije večeras na otvaranju pojaviće se njih 46. Naš trener dodaje da je velika žal za te sportiste kojima nije omogućemo da se takmiče.

“To je u broju takmičara oko 80 koji su trebali da se takmiče u raznim paraolimpijskim disciplinama. Velika je šteta što se politika umešala u sport, što je dozvoljeno da se razna politička raskusuravanja dešavaju preko sporta. Ti takmičari su se više godina spremali za ovo takmičenje, mnogima karijere i životi zavise od ovog nastupa, a sad su u prilici da im neka politička odluka prekine sve to. Veliki udarac na sportiste i nadam se da će to u budućnosti da se promeni”, zaključio je trener parasnoubord reperezentacije Kine Jurica Stanković.

Zimske paraolimpijske igre, 13. po redu, otvorene su danas i trajaće do nedelje 13. marta.

Kinu će predstavljati 96 sportista na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu u narednih 10 dana. Kineski sportisti će se takmičiti u 73 discipline u svih šest sportova.

Na Igrama će se takmičiti gotovo 600 sportista iz celog sveta.

Foto: Jurica Stanković, lična arhiva

 

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x