Srbin na bilbordima širom Kine kao sportski heroj

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Kineski paraolimpijci u snoubordu i njihov trener, Nišlija Jurica Stanković postali su istinski sportski heroji te zemlje na Paraolimpijskim igrama u Pekingu pošto su uspeli da osvoje deset medalja i to tri zlatne, tri srebrne i četiri bronzane.

Snouborderi iz Kine su se već na prvom nadmetanju, u snoubord krosu izborili za četiri medalje, a na takmičenju u banked slalomu koje je danas održano pripalo im je još šest odličja. Kineski mediji uveliko pišu o neverovatnom uspehu njihovog paraolimpijskog tima i ističu da je Stanković sa svojim timom u kojem je bilo 17 snoubordera ispisao istoriju tog sporta.

Jurica na bilbordima u Kini; Foto: Jurica Stanković, lična arhiva

Stanković je za agenciju Beta rekao da je čitava kineska nacija zaista ponosna na rezultate koje su postigli, naročito zbog toga što nikada ranije na Paraolimpijskim igrama nisu osvojili nijednu medalju u snoubordu, a sada im je od 24 medalje pripalo 10.

“Otežavajuća okolnost je bila ta što zbog pandemije, pre Paraolimpijade nismo mogli da ‘odmerimo’ snage sa snouborderima iz drugih zemalja ni na jednom medjunarodnom takmičenju. Medjutim, svakako je nadmetanje na domaćem borilištu bila dodatna motivacija takmičarima da daju svoj maksimum”, rekao je Stanković.

Kako je kazao, konkurencija na Parolimpijskim igrama bila je veoma jaka, a o medaljama su odlučivale stotinke. Prema njegovim rečima, Paraolimpijske igre biće završene 13. marta, a on će se u Srbiju vratiti par dana nakon svečanog zatvaranja.

“Nadam se da ću i u Srbiji imati priliku da motivišem osobe sa invaliditetom da se bave sportom. Da vide da je u životu sve moguće i da sve može da se postigne ukoliko postoji cilj i vera u to što radite”, istakao je Stanković koji je višestruki državni prvak Srbije u snoubordu.

Foto: Jurica Stanković, lična arhiva

On je podsetio da je trener paraolimpijske reprezentacije Kine postao pre dve godine i od tada nije dolazio u Srbiju.

“Pripreme za Paraolimpijske igre u Pekingu bile su kineski državni program i ozbiljno su se potrudili da svojim sportistima obezbede sve uslove za treninge i ostvarivanje dobrih rezultata. Meni je bilo omogućeno da putujem po Kini i da obidjem više desetina skijališta kako bih odabrao ono koje najviše odgovara za pripreme i ima staze najsličnije onim koje su i na Paraolimpijadi”, rekao je Stanković.

Kazao je da su sportisti imali i sjajne uslove u olimpijskom selu, kao i na samim borilištima i da su pripreme za Paraolimpijadu bile kao “na drugoj planeti”.

“Bilo nam je omogućeno da treniramo tokom čitave godine jer oni već sada imaju 800 skijališta u zimskim centrima i 35 skijališta u ledenim dvoranama koje rade tokom čitave godine. Imali smo priliku da od jula do oktobra treniramo u zatvorenom skijalištu napravljenom samo za skijanje i snoubord”, istakao je Stanković.

Stanković je rekao da se na Parolimpijskim igrama u Pekingu nadmetalo oko 600 takmičara iz čitavog sveta, ali na žalost nijedan iz Srbije.

Foto: Jurica Stanković, lična arhiva

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x