Srbija se opet nije uskladila sa sankcijama EU protiv Irana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen DW
Podelite vest

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama uperenim protiv nekih osoba i enteiteta u odnosu na situaciju u Iranu.

Savet EU je usvojio nove mere protiv Irana 20. marta, navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU Žozepa Borela.

Savet EU je 20. marta usvojio odluku (CFSP) 2023/646 u primeni odluke Saveta 2011/235/CFSP kojom se menja spisak osoba i entiteta pod restriktivnim merama iznetim u Aneksu odluke 2011/235/CFSP.

Zemlje kandidati Severna Makedonija, Albanija, Ukrajina, Moldavija i BiH kao i zemlje Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) Island, Lihtenštajn i Norveška  uskladile su se sa ovom odlukom Saveta EU, navodi se u saopštenju.

Te zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Saveta, a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je, dodao je Borel u saopštenju.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) na listu sankcionisanih u Iranu dodato je osam pojedinaca i jedna kompanija.

Sankcije EU će se sada odnositi na ukupno 204 pojedinca i 34 firme u Iranu, a poslednja odluka posebno se odnosi na ljude iz pravosuđa, koji se smatraju odgovornim za izricanje smrtnih presuda na nepoštenim procesima i za torturu nad osuđenicima, prenosi RSE.

Srbija se nije uskladila ni sa ranijim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Iranu usvojenim u junu 2022, kao i 20. februara ove godine.

Srbija se nije uskladila ni sa odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog podrivanja i pretnji teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine ili destabilizacije situacije u toj zemlji. Nije se uskladila ni sa julskom odlukom Saveta EU o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x