Srbija ne zaboravlja svoje vojnike veterane

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: mod.gov.rs
Podelite vest

Svečana akademija povodom 4. decembra – Dana vojnih veterana održana je u  Domu Garde na Topčideru, a svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Suzana Paunović, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Stefanović je, na početku obraćanja, iskazao zahvalnost porodicama narodnog heroja majora Milana Tepića, potporučnika Borka Nikitovića i vojnika Stojadina Mirkovića, koji su 1991. godine herojski poginuli u borbama u Hrvatskoj, na tome što su svojim prisustvom obeležili ovaj veoma značajan svečani dan u kome ponosno držimo podignutu glavu.

Ovaj dan obeležavamo na spomen iz 1912. godine, kada je gotovo 400 hiljada vojnika naše zemlje tada dobilo status, odnosno, zvanje “stari ratnik”, modernim jezikom to bi bilo ono što mi danas nazivamo veteran. Status, zvanje koje se iznedrilo prvi put u to vreme, u vreme kada je naša Srbija vodila ratove, ne samo za svoju slobodu već rekao bih i za svoj opstanak – istakao je ministar.

On je podsetio na segment iz pisma jednog srpskog oficira iz te godine sa bojnog polja kod Bitolja, koji je objavljen u tadašnjoj našoj štampi, a koje je uputio svojoj sestri.

Iako je pismo iz 1912. godine, mislim da bi moglo da se odnosi na svakog vojnika, na svaki period i na svaku situaciju kada je naša Srbija branila slobodu. On u pismu opisuje kako su tri dana spavali pred Prilepom na snegu, bez pokrivača i vatre, na temperaturi 12 ispod nule, za sva tri dana pojeli samo po parče hleba, a zatim u vodi kod Bitolja dva dana gazeći reku do grudi i tako mokri krenuli u boj i on kaže: „ne možeš da pojmiš našeg vojnika. Hrabar je kao lav, izdržljiv je kao čelik, zar bismo mi oficiri mogli biti kukavice kad je naš svaki vojnih junak, njega je trebalo videti kod Bitolja kad po najvećoj kiši artiljerijske i pešačke vatre gazi reku, razlivenu, brzu 56 metara u sekundi, duboku do guše, ide napred držeći se ruku za ruku, puštajući svog druga koji pada pogođen neprijateljskim tanetom i hvatajući onog sledećeg lišen mogućnosti da u vodi do guše upotrebi svoju silnu i sigurnu pušku i ne pomišlja da ide nazad. Silni su, to zna samo onaj koji im je komandovao. Ko ima ovakvu vojsku, pobediće ceo svet, naglasio je Stefanović.

To pismo, kako je dodao, izuzetno je verodostojan opis toga šta je sve srpski vojnik spreman da uradi u borbi za svoju Srbiju.

Takav je bio i nadalje kroz istoriju, kroz ratove koji su usledili, takav je ostao i do danas. Hrabar kao lav, izdržljiv kao čelik, neustrašivi borac za svoju Srbiju. I Srbija zato ne sme da zaboravi svoje vojnike veterane, ne sme da zaboravi stare ratnike koji su kroz istoriju vojevali i izborili slobodnu otadžbinu. Mora da čuva njihova predanja da bi naša deca znala kakvi su je junaci stvarali, branili, gradili, očuvali našu zemlju. Mora posebnu da ukaže čast i vodi brigu o onim herojima, našim veteranima, koji su i danas sa nama. Svaki od nas, ali i svaki od vas mora da zna da smo svesni i ponosni na to zato što ste sa nama, zato što možemo da kažemo hvala za sve što ste učinili i hoćemo da pokažemo i poštovanje i čast zato što ste branili i odbranili našu otadžbinu u sudbonosnim trenucima za čitavu zemlju, poručio je ministar.

Prema njegovim rečima, uporedo sa jačanjem Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, jačaćemo i naše mogućnosti da popravimo položaj naših veterana kako bismo zajedno, ubrzanim koracima i dostojanstveno, gradili bolju budućnost za našu decu.

Da nikada ne ratujemo, ali da nikad ne zaboravimo šta su ljudi koji to jesu uradili učinili za svakoga od nas. Živela Srbija!, poručio je Stefanović.

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Suzana Paunović čestitala je praznik Dan vojnih veterana, ističući da je u svojoj dugoj i bogatoj istoriji Srbija prolazila kroz različite periode, menjala se, jačala i bogatila.

Sa svojom zemljom jačala je i stasavala i njena vojska, koja je danas, sa ponosom to možemo istaći, pravo ogledalo kako se tradicija može uklopiti u savremene tokove života, a da se ne izgubi suština. A suština je ljubav prema otadžbini, ponos na ono ko smo, odakle smo i nepokornost koja je oduvek bila svojstvena našem narodu, istakla je Paunović.

Slobodu, kako je dodala, nikada nismo dali, a teškom mukom i uz velike gubitke dolazili smo do dana pobede, mira, veselja.

Mnogi koji su ikada i pomislili o našem narodu kao malom, kao nemoćnom, uverili su se u svoje pogrešne procene i poželeli su da ovaj herojski, srpski narod, pun časti i ponosa bude njegov saveznik. Na današnji dan obeležavamo jedan od najvećih vojnih praznika – Dan vojnih veterana, dan ratnika, ustanika, heroja, Dan onih koji nikada nisu pristali na beg, poraz, predaju. Dan heroja, koji su bezbroj puta gledali smrti u oči i mnogi su na žalost u tom pogledu nestali, ali i tada s osmehom na licu i žarom u očima, istakla je Paunović.

Prema njenim rečima, upravo zbog njih i njima sličnih, kelnske novine pred kraj Prvog svetskog rata pisale su da se malo vojnika tuklo onako kako se tukao srpski vojnik – on je umirao tamo gde mu je bilo naređeno da se drži.

I svako slovo iz ovih novina bilo je istinito – držali su se voljni da žrtvuju i život za zemlju kojoj su se zakleli na vernost. Proslava Dana vojnih veterana i Svečana akademija koju smo organizovali samo je jedan mali doprinos uspomeni i očuvanju uspomene na heroje našeg naroda, na njihova nadahnuća i na njihovu veličanstvenu borbu za slobodu. Slobodu koju su osvojili davši podstrek današnjim generacijama koje su ih sledile da očuvaju i stvaraju državu i institucije koje će čuvati te vrednosti, ali da pre svega vrednosti naših veterana prepoznaju, neguju i nose u sebi – naglasila je ona.

I danas, kako je istakla, nakon više od jednog veka, pred nama je isti zadatak – ispuniti zavete predaka i čuvati i razvijati trajne vrednosti na kojima je naša država nastala i opstala.

Mi, koji smo potomci slavnog Karađorđa, borbenog Miloša, intelektualaca poput Pupina, Tesle, vojvoda, kakvi su bili Mišić, Putnik, Bojović. Zemlja koja je dala heroje kao što su Tepić, Mirković, Leovac i mnogi drugi, imamo mnogo i dovoljno razloga i motiva da se vodimo izrekom „ko sme taj i može“ i da nađemo načina uvek da čistog obraza prevaziđemo sve prepreke na putu prosperiteta naše Vojske i naše države, poručila je Paunović.

Prema njenim rečima, poučeni smo delima onih koji su ispisali istoriju i učinili da njeni najblistaviji odeljci nose naziv Srbija.

Sigurna sam da plamen za boljim sutra koji nosimo u genima nikada neće utihnuti, jer Srbija i njen narod i ne znaju za drugo osim da uvek stoje ponosno i prkosno. U ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije srećan vam Dan vojnih veterana, poručila je Paunović.

Stefanović je povodom Dana vojnih veterana uručio priznanja za uspešnu saradnju, doprinos u radu i realizaciji projekata i drugih aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Za pruženu pomoć prilikom realizacije aktivnosti izlaganja kulturnog dobra „Sava“, plakete Ministarstva odbrane ministar je uručio šefu Lučke kapetanije Beograd Milanu Nikoliću i sekretaru Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darku Glavašu.

Na svečanoj akademiji povodom Dana vojnih veterana, u okviru kulturno-umetničkog programa, kroz scenske prikaze i vokalne nastupe, gosti su imali priliku da vide i čuju omaž herojima srpske istorije, uz prisećanje na one koji su životom platili slobodu našeg naroda.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x