Srbija na Međunarodnoj izložbi Trijenala u Milanu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da će Srbija prvi put biti predstavljena na Međunarodnoj izložbi Trijenala u Milanu projektom Ivana Mangova „Infinity of Structure“, koji će 14. jula otvoriti potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Projekat Ivana Mangova i autorskog tima, koji čine umetnici Marko Lađušić, Aleksandar Vac, Dorian Jovanović i Marko Todorović, na Trijenalu pod nazivom „Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries“ izabran je na konkursu Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Komesarka nastupa je Biljana Jotić, a kustoskinje su Biljana Jotić i Nataša Radojević. „Infinity of Structure“ je antropološka vizija savremene umetnosti, sa ciljem da istraži odnos čoveka sa nepoznatim kroz urođenu potrebu za stvaranjem svetih simbola.

Korišćenjem srpskih srednjovekovnih ornamenata kao polazišta stvara se nova stvarnost unošenjem slojeva savremene umetnosti.

Ponovljeni srednjovekovni motivi skriveni u živom ritmu slobodnih struktura, kroz gotovo mikroskopski pristup autora, preklapaju se danas i juče – ono što je potisnuto se vraća, ono što je nevidljivo pronalazi put.

Trijenale u Milanu je institucija u kojoj se umetnost, dizajn, kreativnost i tehnologija, tradicija i inovativnost susreću i spajaju i mesto na kome izložbe, susreti, konferencije i performansi podstiču javnu debatu i razmišljanje o ključnim problemima našeg društva.

To predstavlja jednu od vodećih institucija kulture u svetu, prenoseći kompleksnost savremenog sveta kroz različite umetničke oblike: dizajn, arhitekturu, vizuelne, scenske i izvođačke umetnosti.

Osnovni cilj Trijenala je pronalaženje proširenih i inovativnih načina razmišljanja, spajajući iskustva različitih kultura i jezika.

Međunarodna izložba koja nosi naziv „Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries“ razmenom između umetnosti i nauke i pomeranjem pogleda sa antropocentrične izvesnosti ima za cilj da pomogne posetiocima da se upuste u uzbuđenje traženja, iznenađenja i osećanja krhkosti pred prostranstvom misterija.

Izložba istražuje nepoznato svuda oko nas, u potrazi za odnosom koji nije odnos prisvajanja, već deljenja i obuhvata niz izložbi koje otvaraju interdisciplinarne perspektive i tačke sagledavanja i promišljanja.

Međunarodnu izložbu Trijenala u Milanu, 23. po redu, dizajnira arhitekta Fransis Kere, dok je kustoskinja Ersilia Vaudo, astrofizičarka i direktorka Kancelarije za diverzitet u Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA).

U organizaciji Milanskog trijenala, a pod pokroviteljstvom „Bureau International des Expositions“ (BIE), međunarodna izložba je pažljivo strukturirana od strane Savetodavnog odbora koji čine Erve Šandez – generalni direktor „Fondation Cartier pour l’art contemporain“, Emanuele Koča – filozof i profesor na „École des Hautes Études en Sciences Sociales“ u Parizu, Džozef Grima – kustos, arhitekta i autor, Sara Išioka – urbanistkinja, kustoskinja i autorka, Marjana Sirakuza – dizajnerka i istraživačica i Veng Ling – kustos i osnivač „Arts Innovation“.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x