Srbija će dočekati EKSPO 2027 sa automobilima bez vozača

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je vojnotehnièki institut u Žarkovu gde se upoznao sa stepenom realizacije novih razvojnih projekata Instituta. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ bg
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nema sumnje da će Srbija dočekati EKSPO 2027 sa autonomnim automobilima, odnosno vozilima bez vozača.

Vučić je, obraćajući se medijima tokom obilaska Vojnotehničkog instituta, gde se sastao sa istraživačko-razvojnim kadrom ove ustanove i upoznao sa stepenom realizacije novih razvojnih projekata Instituta, istakao da se nada da će to biti premijera takozvanih letećih automobila za jugoistočnu Evropu.

On je rekao da ovakve uspehe postižemo zahvaljujući inteligenciji naših ljudi, a da je još jedan od velikih uspeha koji je Srbija postigla i to što će predsedavati globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju.

To govori koliko je Srbija uspela da uradi. Sve što vidite, ne znam da li smo ikada imali takav napredak. Mnogo toga ćemo da dobijemo i naučimo, poručio je Vučić. Predsednik je u Vojnotehničkom institutu obišao prototipove dronova samoubica koji se koriste u eksperimentima i istakao da je cilj da se napravi 5.000 takvih bespilotnih letelica.

Vučiću je prikazano više modela dronova samoubica koje razvijaju naši stručnjaci, među kojima je i dron “Komarac1”. On je dodao da Krušik radi bojeve glave za dronove.

Predsednika je interesovalo i da li će se do septembra u vojsci pojaviti bespilotna letelica “Vrabac” bombarder, čija je namena izviđanje i osmatranje na daljinama do 25 kilometara, uočavanje i označavanje fiksnih ciljeva, pogranična i obalska služba, nadgledanje i kontrola požara, nadgledanje i kontrola saobraćaja i obuka neletačkog sastava.

Vučića su predstavnici Ministarstva odbrane upoznali i sa karakteristikama bespilotne letelice “Pegaz” koja je ušla u u naoružanje Vojske Srbije. Predsednik je uputio molbu razvojnim timovima da ubrzaju sa razvojem bespilotnih letelica i naglasio da će država uložiti još više novca kako bi se još više ljudi angažovalo na tome da bi se letelice pojavile u arsenalu Vojske Srbije do kraja godine.

Obilasku su prisustvovali i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x