Specijalni sud: Danas početak glavnog pretresa u slučaju Belivuk – Miljković

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: MUP Srbije

U Specijalnom sudu u Beogradu za danas je najavljen početak glavnog pretresa na suđenju Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i većoj grupi okrivljenih koji se terete za niz ubistava, trgovinu drogom i više drugih teških krivičnih dela.

Prethodno je, bez prisustva javnosti,  završeno više puta odlagano pripremno ročište, ali je do medija “došlo” da su Belivuk i Miljković, označeni u optužnici kao šefovi organizovane kriminalne grupe – klana, negirali da su krivi, navodeći da su dokazi protiv njih montirani.

Glavni pretres je, po pravilu, javan, tako da će se čuti šta sudskom veću imaju da kažu optuženi.

Troje sa optužnice je sa tužilaštvom sklopimo sporazum da budu okrivljeni svedoci kako bi za priznanje krivice i informacije dobili blaže kazne od zaprećene.

Najviše rangirani okrivljeni svedok je Srđan Lalić, poznat po užasnoj slici prikazanoj javnosti na kojoj se smeje iznad nemoćne žrtve. On se nagodio sa tužilaštvom da svoja saznanja o krivičnim delima, a izgleda i nekim novim kojih nema na optužnici, menja za 18 godina zatvora.

Posle nedavne izmene zakonika, umesto nekadašnjih 40 godina zatvora kao maksimuma za ubistvo uvedena je kazna doživotnog  zatvora.

Okrivljeni se terete da su ubistva izvršili nakon ove izmene.

Prvobitnoj optužnici na kojoj je bilo pet ubistava dodato je još ubistava, tako da ih sada ukupno sedam, ali su pokrenute i neke nove istrage.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da su Belivuk i Miljković stvorili plan da se pod paravanom navijačke grupe “Principi”  sprovode otmice i ubistva pripadnika drugih kriminalnim grupa. Njih dvojica se u javnosti smatraju važnim članovima kavačkog klana koji je u ratu sa škaljarskim.

Do ključnih dokaza protiv Belivukove grupe, na osnovu kojih je podignuta optužnica, došlo se kroz međunarodnu pravnu pomoć. Navodi se da su uspešno  skinuti sa servera Skaja međusobni razgovori okrivljenih  i fotografije žrtva, koje su javnosti prvo pokazali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar policije Aleksandar Vulin.

Kako je tužilaštvo navelo, žrtve su prevarom namamljene, mučene i ubijene u beogradskom naselju Ritopek, zatim da su njihova tela komadana i takva snimljena da bi se fotografije poslale suparničkom klanu, mlevena u mesarskom mlinu, i potom bacana u obližnji Dunav.

Prema tvrdnjama tužilaštva, jednog od njih, Milana Ljepoja, člana grupe “Pink Panter”, poznate po spektakularnim pljačkama nakita u svetu, ubili su smatrajući da je umešan u organizaciju atentata u Ukrajini, na Radoja Zvicera, koji se smatra šefom kavačkog klana.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x