Sokobanja – turistički biser sa najvećim brojem poseta domaćih turista

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Pravi turistički biser sa najvećim brojem poseta domaćih turista je Sokobanja. Smeštena je u sokobanjskoj kotlini na 400m nadmorske visine.

Kroz ovu banju protiče reka Moravica. Severno od Sokobanje nalazi se planina Rtanj (1655m), a južno Ozren (1174m), i Devica (1187m), koje su bogate šumom i lekovitim travama. Na lokalitetu Sokobanje nađene su iskopine iz doba neolita i rikske grobnice iz I i II veka. Na rimskim temeljima Turci su podigli amam – prvi i najstariji objekat za lečenje u Sokobanji. Amam je obnovljen odlukom knjaza Miloša 1833. godine. U to vreme u Srbiji je bilo 10 lekara i farmaceuta. U Sokobanji je stalno radio dr.Đoka Novaković – “Pokrštenjak”.

Kroz vekove Sokobanja menja svoj naziv: zvala se Balnea, Banja, Velika Banja, Aleksinačka Banja, Sokol Banja, a od 1859 godine dobila je ime sokobanja po istorijskom gradu Sokogradu (srušen 1416 godine).

Prirodno lečičište

Kao prirodno lečilište poznata je još od doba Rimljana, a prvi pisani podaci o njenoj lekovitosti datiraju iz 1413 god. Konstantin Filozof, 1658 god. Hadži Kalfa, 1663 god. Elvija Celebija, 1737 god. Grof Smetans, a pišu i Vuk Karadžić i Felix Kanić.

Specijalna bolnica “Sokobanja”

Umirujuće dejstvo kontinentalne klime, visoka koncentracija kiseonika, ozona i negativnih jona u vazduhu, odsustvo aero zagađenja, malo magle i vetrovitih dana uz povoljan atmosferski pritisak i umerene padavine, prisustvo spelcifičnih elemenata u vazduhu i oligomineralnim vodama (temperature od 28C do 45C koje se koriste za kupanje i inhalacije, uslovi su da Sokobanja predstavlja idealno mesto za banjsko – klimatski tretman različitih bolesti i stanja.

Zbog toga je specijalna bolnica “Sokobanja” izgrađena baš na ovom mestu. Ova bolnica je naučno nastavna baza pri medicinskom fakultetu u Nišu i jedina ustanova u Sokobanji koja ima odobrenje  Ministarstva Zdravlja za primenu prirodnih faktora u lečenju.

Dva veka turizma

Sokobanja je najstarija banja u Srbiji koja se organizovanim turizmom bavi skoro dva veka. Kada se kaže banja u Srbiji, svakako se misli na Sokobanju koj srpska kraljica turizma.

Sokobanja apartmani Vam stoje na raspolaganju tokom cele kalendarske godine, a svakako je zasluga povećanjem turističkog proizvoda (turističke ponude) sa novim wellness i spa centrom Soko Terme i Nataly Spa centrom.

Preko leta za vreme letnjih godišnjih odmora, Sokobanja ima u ponudi veliki moderni Akva park Podina koji može da primi do 3.000 kupača odjenom.

Otvoreni bazeni u Sokobanji su pravi raj za roditelje i decu, pa se sa razlogom kaže da je Soko Banja jedinstvena banja u Srbiji gde imate i plavi i zeleni turizam (planina, banja, more).

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x