Sokobanja – turistički biser sa najvećim brojem poseta domaćih turista

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Pravi turistički biser sa najvećim brojem poseta domaćih turista je Sokobanja. Smeštena je u sokobanjskoj kotlini na 400m nadmorske visine.

Kroz ovu banju protiče reka Moravica. Severno od Sokobanje nalazi se planina Rtanj (1655m), a južno Ozren (1174m), i Devica (1187m), koje su bogate šumom i lekovitim travama. Na lokalitetu Sokobanje nađene su iskopine iz doba neolita i rikske grobnice iz I i II veka. Na rimskim temeljima Turci su podigli amam – prvi i najstariji objekat za lečenje u Sokobanji. Amam je obnovljen odlukom knjaza Miloša 1833. godine. U to vreme u Srbiji je bilo 10 lekara i farmaceuta. U Sokobanji je stalno radio dr.Đoka Novaković – „Pokrštenjak“.

Kroz vekove Sokobanja menja svoj naziv: zvala se Balnea, Banja, Velika Banja, Aleksinačka Banja, Sokol Banja, a od 1859 godine dobila je ime sokobanja po istorijskom gradu Sokogradu (srušen 1416 godine).

Prirodno lečičište

Kao prirodno lečilište poznata je još od doba Rimljana, a prvi pisani podaci o njenoj lekovitosti datiraju iz 1413 god. Konstantin Filozof, 1658 god. Hadži Kalfa, 1663 god. Elvija Celebija, 1737 god. Grof Smetans, a pišu i Vuk Karadžić i Felix Kanić.

Specijalna bolnica „Sokobanja“

Umirujuće dejstvo kontinentalne klime, visoka koncentracija kiseonika, ozona i negativnih jona u vazduhu, odsustvo aero zagađenja, malo magle i vetrovitih dana uz povoljan atmosferski pritisak i umerene padavine, prisustvo spelcifičnih elemenata u vazduhu i oligomineralnim vodama (temperature od 28C do 45C koje se koriste za kupanje i inhalacije, uslovi su da Sokobanja predstavlja idealno mesto za banjsko – klimatski tretman različitih bolesti i stanja.

Zbog toga je specijalna bolnica „Sokobanja“ izgrađena baš na ovom mestu. Ova bolnica je naučno nastavna baza pri medicinskom fakultetu u Nišu i jedina ustanova u Sokobanji koja ima odobrenje  Ministarstva Zdravlja za primenu prirodnih faktora u lečenju.

Dva veka turizma

Sokobanja je najstarija banja u Srbiji koja se organizovanim turizmom bavi skoro dva veka. Kada se kaže banja u Srbiji, svakako se misli na Sokobanju koj srpska kraljica turizma.

Sokobanja apartmani Vam stoje na raspolaganju tokom cele kalendarske godine, a svakako je zasluga povećanjem turističkog proizvoda (turističke ponude) sa novim wellness i spa centrom Soko Terme i Nataly Spa centrom.

Preko leta za vreme letnjih godišnjih odmora, Sokobanja ima u ponudi veliki moderni Akva park Podina koji može da primi do 3.000 kupača odjenom.

Otvoreni bazeni u Sokobanji su pravi raj za roditelje i decu, pa se sa razlogom kaže da je Soko Banja jedinstvena banja u Srbiji gde imate i plavi i zeleni turizam (planina, banja, more).

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x