Sneg na Suvoj planini zavejao krdo sa više od 120 krava, helikopteri pritekli u pomoć

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

ilustracija: Srbija Vesti, V.V.
Podelite vest

Nevreme koje je minulog vikenda zahvatilo našu zemlju, na Suvoj planini zavejao je krdo sa više od 120 krava koje su se nalazile na ispaši na Suvoj planini.

Vlasnici krava, meštani Malog Krčimira i Semča kraj Gadžinog Hana uspeli su u protekla dva dana da polovinu krda spuste do sela, a u pomoć im je priskočila i opština i Vojska Srbije, angažovanjem helikoptera.

Jovan Miljković iz Malog Krčimira, jedan od stočara čije se krave nalaze na ispaši na Suvoj planini kazao je, da su pokušali dok je nevreme trajalo da krdo spuste sa planine, ali ih je u tome omeo jak vetar i smetovi.

„Bilo je zaista strašno, jer je sneg napadao čitav metar, a na pojedinim mestima su smektovi bili visoki i preko pet metara. Nije bilo šanse da ih spustimo sa planine, jer nisu bile blizu sela, već na samom vrhu planine na Tremu, na 1.800 metara nadmorske visine“, kazao je Miljković.

Prema njegovim rečima, krave su u potrazi za ispašom, kada je sneg počeo da pada, krenule ka Tremu jer jaki vetrovi tamo odnose sneg i ostaje gola trava.

„U akciju spasavanja krda se na poziv predsednika opštine Gadžin Han uključila Vojaska Srbije. Juče je helikopter locirao krdo na planini i spustio im stotinak bala sena“, istakao je Miljković.

On je kazao da su u protekla dva dana vlasnici krava uspeli da se probiju do krda i da spuste u selo polovinu krda.

„Danas će spustiti preostale krave, ali to je izuzetno naporno. Juče je grupa od 14 vlasnika morala da pređe 36 kilometara od sela Ćelija do Trema i nazad da bi spustili životinje. Pri tom se sneg na planini još nije istopio, još ima smetova i snega od jednog metra na većem delu staze kojom se kreću“, naglasio je Miljković.

On je istakao da je najbitnije od svega da u akciji spasavanja niko od meštana nije povređen i da su sve krave uspele da prežive nevreme. Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović je kazao da je angažovanje helikoptera Vojske Srbije u spasavanju krda za svaku pohvalu.

„Prekjuče smo im poslali dopis sa molbom da pomognu, a već juče je helikopter bio na terenu i spustio je krdu veću količinu sena“, izjavio je Filipović.

Na Suvoj planini se tokom letnjih meseci na ispaši nalazi oko 800 krava i oko 200 konja. Vlasnici ih sa sa prvim snegom vraćaju sa planine i niko se nije nadao da će odjednom pasti toliko veliki sneg da će im onemogućiti spuštanje krda.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x