Snaga i jačina helikoptera H-215 „Super Puma“

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: MUP Republike Srbije
Podelite vest

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obišao je Helikoptersku jedinicu u njihovoj bazi na Aerodromu „Nikola Tesla“ i uverio se u snagu i jačinu helikoptera H-215 „Super Puma“, prvog helikoptera, od tri, iz ove game koji je u floti jedinice MUP-a Srbije od jula ove godine.

Ministar Vulin je istakao da MUP Srbije, danas raspolaže najsnažnijom helikopterskom flotom na Balkanu.

„Snaga MUP-a ogleda se, između ostalog, u snazi njegove avijacije. MUP Srbije je, zahvalјujući podršci predsednika Aleksandra Vučića, učinio mnogo na tom polјu. Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova bogatija je za savremene i moderne helikoptere. Nabavka „Super Puma“, predstavlјa samo nastavak modernizacije flote. Do kraja godine očekuje se isporuka preostale dve letelice ovog tipa, koje će biti snažan doprinos u borbi sa požarima, s obzirom na to da nose i do pet tona vode.

Po prvi put su svi helikopteri opremlјeni i vedrima za gašenje požara. Danas su pripadnici MUP-a Srbije sposobni i spremni da vode računa o sebi ali i o komšijama. Priznanje Helikopterskoj jedinici, uz Grčku, Severnu Makedoniju, Republiku Srpsku iskazala je i Evropska komisija koja je prilikom gašenja požara u Sloveniji istakla da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sa naša dva helikoptera izbacili najviše vode i dali najveći doprinos u gašenju požara“,  rekao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, sa najsavremenijim i verovatno najbolјim helikopterom na svetu u svojoj klasi, koji je sada deo naše flote, MUP Srbije pokazuje koliko je ojačao i koliko je snažan.

„Po naređenju predsednika Aleksandra Vučića, ušli smo u proces opremanja svakog helikoptera naoružanjem i obuke pripadnika jedinice. U sadejstvu sa Vojskom Srbije bićemo još spremniji za odbranu zemlјe”, poručio je ministar Vulin.

Super Puma” je helikopter koji svojim kapacitetima daleko nadmašuje kapacitete letelica koje Helikopterska jedinica ima u svojoj floti.

Helikopter može prevesti do 24 osobe, maksimalan dolet iznosi 866 kilometara, u vazduhu može da provede duže od četiri sata, nosivost kuke za nošenje podvesnog tereta iznosi 4,5 tone, što daleko prevazilazi kapacitete koje je Ministarstvo do sada imalo.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x