Smenjen dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević, jedan od razloga podrška Rusiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Radio-televizija Vojvodine video printscreen
Podelite vest

Dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu i visoki funkcioner Nove Demokratske stranke Srbije (DSS) Branislav Ristivojević smenjen je danas sa te funkcije.

On je smenjen većinom glasova Nastavno-naučnog veća i Saveta fakulteta, potvrdio je Beti izvor sa fakulteta.

U zahtevu za smenu Ristivojevića, u koji je Beta imala uvid, navodi se da je je donosio odluke “samovoljno”, da je funkciju “koristio za ostvarivanje političkih ciljeva” i da je nenamenski trošio sredstva.

U zahtevu su naveli da je Ristivojević “o trošku fakulteta” vodio studente u posetu ambasadi Rusije u Beogradu, bez odluke organa fakulteta.

“Bez odluke organa fakulteta, u veoma osetljivom trenutku, a prenebregavajući odredbe Zakona o visokom obrazovanju o zabrani političkog delovanja na univerzitetu, dekan je nakon početka sukoba u Ukrajini organizovao i o trošku fakulteta finansirao odlazak grupe studenata fakulteta u posetu ambasadi Rusije, koja se može protumačiti kao politička podrška Rusiji u ovom sukobu, a koja svakako ne predstavlja bilo kakav vid naučne ili obrazovne saradnje”, navodi se u zahtevu.

Informaciju o tome hteo da objavi i na internetskoj stranici fakulteta i da je pretio urednici sajta da će je smeniti ukoliko tu informaciju ne objavi. Nakon toga pozvao i primio predstavnike ambasade Rusije na fakultetu.

Predsednik Nove DSS-a Miloš Jovanović ocenio je danas kao “skandalozan” predlog da se smeni dekan Ristivojević.

Dodao je da je dekan hteo da ostvari univerzitetsku saradnju sa Rusijom i ocenio da zahtev za njegovu smenu pokazuje da “neko” uvodi sankcije Rusiji pre nego što je to uradila sama država.

Prema njegovim rečima, takvi predlozi pokazuju “elemente totalitarizma”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x