Smedovačko zvono ponovo zvoni na starom zvoniku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: EU Info / GIZ
Podelite vest

Sredstvima Evropske unije restaurirani zvono i stari zvonik, simboli Smedovca

Nakon završene restauracije, seosko zvono iz 1872. godine vraćeno je na svoje mesto u obnovljeni Smedovački zvonik, a sve zahvaljujući sredstvima Evropske unije, kroz projekat EU za kulturno nasleđe i turizam. Nakon više od dve decenije, zvono, koje je bilo dar kneza Milana Obrenovića meštanima, ponovo će moći da obaveštava stanovnike o važnim događajima u Smedovcu.

Tokom trajanja radova na zvoniku, zvono je bilo izloženo u Narodnom muzeju u Beogradu, gde su svi zainteresovani građani mogli da vide deo istorije stare više od 150 godina. Međutim, došlo je vreme da se zvono vrati u svoj dom, Smedovac, jedno od poznatih vinskih sela Negotinske krajine, koje čuva tradiciju vinarstva, vinogradarstva i autentične srpske narodne arhitekture.

Izvođenjem restauracije, na malom ali bitnom objektu za očuvanje kulturnog nasleđa istočne Srbije, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, koja zajedno sa partnerima sprovodi ovaj projekat Evropske unije, pokazuje brigu i razumevanje za očuvanje spomenika kulture.

Foto: EU Info / GIZ

Na ceremoniji vraćanja smedovačkog zvona, vođa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam, Aleksander Bec, istakao je važnost projekta koji je pokazao da Evropska unija ne brine samo o tvrđavama i velikim arheološkim lokalitetima, već i o objektima kulture značajnim za lokalne zajednice: „Drago mi je da smo ovde da završimo ono što smo počeli u septembru. Zvono danas ulazi po drugi put u selo, prvi put 1872. i danas, 2023. godine. Staro smedovačko zvono, koje je knez Milan poklonio selu u 19.veku, obnovljeno je u Beogradu. Zvonik je takođe saniran i spreman da ponovo ponosno nosi svoje zvono. Nadam se da će zvono još dugo, dugo služiti stanovnike Smedovca i da će najavljivati lepe vesti i radosne događaje.“

Ceremoniji vraćanja smedovačkog zvona prisustvovali su i Episkop timočki gospodin G. Ilarion, koji je i blagoslovio zvono, predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika republike Srbije, predstavnici GIZ-a, kao i meštani Smedovca i mnogobrojni gosti Negotinske krajine.

Foto: EU Info / GIZ

Projekat EU za kulturno nasleđe i turizam finansira Evropska unija i sufinansira nemačka vlada. Do sada, projekat je uspešno sproveo obnovu tvrđave Fetislam u Kladovu i trenutno sprovodi arheološka iskopavanja kod Golubačke tvrđave, radove na obnovi kuća i vinskih podruma u Negotinskoj krajini, kao i uvođenje komunalne infrastrukture u Rajačkim pivnicama. U toku je i izgradnja Centra za posetioce kod Feliks Romulijane, a u pripremi je obnova Kraljeve vinarije u Topoli.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x