Skupština Srbije većinom glasova izabrala Ombudsmana a dvotrećinskom većinom jednog člana VSS

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/ANA SLOVIC)
Podelite vest

Poslanici skupštine Srbije večeras su većinom glasova izabrali Zorana Pašalića za Zaštitnika gradjana i dvotrećinskom većinom, pravnika iz Beograda Aleksandra Popovića za člana Visokog saveta sudstva (VSS).

Za Popovića je, od 189 u skupštinskoj sali prisutnih poslanika glasalo njih 175, sedam je bilo protiv dok sedam poslanika nije glasalo.

Od preostalih sedam kandidata, za Jelenu Vučković iz Niša je glasalo 155 poslanika, za Žikicu Dronjaka iz Novog Sada njih pet a za Nikolu Bodirogu iz Beograda 166 poslanika.

Za Marinu Grbić iz Beograda su glasala četri poslanika, za Ratka Brajkovića Beograda dva, za Srdjana Stefanovića iz Beograda 164 a za Natašu Delić iz Beograda 23 poslanika.

Predsednik parlamenta Vladimir Orlić je podsetio da je za izbor kandidata za prvi izbor članova VSS koje bira Narodna skupština potrebna dvotrećeinska većina glasova poslanika.

Dodao je da će, pošto sa ostalim kandidatima to nije bio slučaj, Komisija koju čini predsednik patrlamenta, predsednici Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda, Republički javni tužilaca i Zaštitnik gradjana doneti odluku o članovima VSS.

Poslanici skupštine Srbije su glasali i o izboru kandidata za prvi izbor članova Visokog saveta tužilaštva (VST) a niko od njih osam nije dobio dvotrećinsku većinu glasova poslanika.

Za Miroslava Djordjevića iz Beograda glasalo je 156 poslanika, za Dušana Purića iz Beograda njih 50, za Predraga Ćirkovića iz Novog Sada 156 a za Vesnu Marković iz Novog Pazara njih 11.

Za Vladimira Simića iz Beograda glasalo je 163 poslanika, za Nenada Tešića iz Beograda njih četiri, za Jelenu Glušicu iz Beograda 156 a za Bojana Petrovića iz Beograda njih 16.

Orlić je kazao da poišto niko od kandidata nije dobio dvotrećinsku većinu podrške poslanika da će Komisija koju čini predsednik patrlamenta, predsednici Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda, Republički javni tužilaca i Zaštitnik gradjana doneti odluku o članovima VST.

Skupština Srbije inače bira po četiri člana za VSS i VST.

Poslanici su, većinom glasova podržali predlog odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije i o izboru četiri člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x