Sindikat: Grujičić i nadležni treba još jednom da razmisle o izmeni Zakona o zdravstvenom osiguranju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozvali su danas ministarku zdravlja Danicu Grujičić, kao i nadležne, da još jednom razmotre predlog izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, posebno deo koji se odnosi na dužinu bolovanja.

U saopštenju navode da su “posebno nezadovoljni” time što bi ubuduće lekar opšte medicine, bez provere komisije, mogao da otvori bolovanje pacijentu najduže dve nedelje.

Oni su ocenili da se takva izmena čini kao pokušaj obeshrabrivanja bolesnih da se leče i idu na bolovanje, umesto da im se pruži podrška i omogući adekvatna nega.

“U vreme kada je hitno potrebno ulaganje u zdravstveni sistem i kada se traži strategija za dugoročno rešavanje ovih problema, umesto toga se donose zakoni koji su u korist poslodavaca, a na štetu pacijenata i zaposlenih u zdravstvu”, stoji u saopštenju.

Ocenili su i da se takvom odlukom smanjuju prava pacijenata i lekara, kao i da se “igra” sa zdravljem celokupne nacije.

“Srbija zaslužuje zdravstveni sistem koji će pružati sigurnu i kvalitetnu negu svim građanima, posebno onima u radnom odnosu, a ne brzoplete odluke koje će pogoršati krizu u kojoj se nalazimo”, ukazali su oni.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x