Seoski turizam na Zlatiboru “dobro čuvana tajna” domaćina kojima se gosti rado vraćaju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Selo Sirogojno; Foto: TOZ
Podelite vest

Sa više od 1.350.000 noćenja koji se godišnje ostvare na Zlatiboru, ovaj turistički centar svakako je u samom vrhu na turističkoj mapi Srbije. Pored modernih zdanja i vrhunske usluge u samom centru Zlatibora, nadaleko su poznata malena zlatiborska sela u koja turisti dolaze zbog divnih, gostoljubivih domaćina i odlične hrane koja se u ovim krajevima i dalje sprema po “bakinom receptu”.

Zhidou na Zlatiboru: Foto: TOZ

Čuveni su i predmeti i garderoba koju daroviti meštani ovih sela prave godinama sa istim žarom kao pre pola veka. Puno toga se zadržalo od običaja u ovim krajevima i Zlatiborci to pažljivo čuvaju, kao ponudu više kada su u pitanju domaći ali i strani turisti.

Zlatnu planinu možete obići električnom biciklom ili elektromobilom, koji se iznajmljuje u TOZ-u i možda je ovo najbolji način da čuvajući okolinu obiđete ove živopisne predele i zaseoke.

I dok centar Zlatibora prosto “pršt” od noviteta onaj mirniji deo zlatne planine, sačuvao je stari duh Zlatibora zbog kojeg se i vremešni turisti vraćaju na ovu planinu. Gold gondola sada ima 18 novih kabina (ukupno 72), na jezeru u centru je otvorena jedinstvena multimedijalna fontana na svetskom nivou…ipak u smiraj dana svako od nas bi malo mira, ako se uz to nađe i domaća hrana to je onda pun pogodak.

Zlatiborska kuhinja; Foto: TOZ

Zlatiborska sela pravo su mesto za hedoniste, domaćini to znaju i svakodnevno se trude da njihovi gosti odu zadovoljni a da se sa prijateljima ponovo vrate.

Zahvaljujući svojim prirodnim resursima Zlatibor ima idealne uslove za razvoj seoskog turizma. To doprinosi raznolikosti turističke ponude, kao i očuvanju tradicije ove „od zlata planine“.

Pored smeštaja u seoskim domaćinstvima turistima je na raspolaganju i smeštaj u konačištima u pojedinim selima, kao i restorani nacionalne kuhinje koji su ljubiteljima dobrog ukusa nadaleko poznati po zlatiborskim specijalitetima.

“Domaćini u zlatiborskim selima uvideli su šansu da svoja seosko turistička domaćinstva pre svega unaprede i stave u svrhu razvoja turizma, što se pokazalo kao odličan primer u praksi. Naša sela u poslednjih pet godina beleže sve veći broj poseta, ostvarenih noćenja, a otvaraju se i nova domaćinstva što nam daje dodatni motiv da nastavimo da radimo u tom pravcu”, rekao je za Srbija Vesti Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibora.

Odmor u seoskim domacinstvima može biti upotpunjen i planinarenjem, vožnjom bicikala šumskim stazama, ribolovom na čistim planinskim potocima, jahanjem… Tu su i mogućnosti za organizovanje izleta i drugih rekreativno-zabavnih aktivnosti u prirodi.

Seoska područja na Zlatiboru su podeljena na 21 mesnu zajednicu. Svaka mesna zajednica može da se pohvali jednom dobro valorizovanom i razvijenom turističkom manifestacijom u duhu tradicije sela gde se organizuje, dok Turistička organizacija Zlatibor radi na razvijanju mikro-turističkih lokaliteta kako bi pospešila razvoj turizma u tim selima, kaže Živanović.

Zlatiborska sela su živopisna i lepa, sa izvanrednim uslovima za razvoj seoskog turizma.

Vladimir Živanović, direktor TOZ-a; Foto: Turistička organizacija Zlatibora

“Turistima koji žele da osete čari zlatiborskih sela na raspolaganju su smeštajni kapaciteti u Sirogojnu, Gostilju, Rožanstvu, Ljubišu, Tripkovi, Mačkatu, Rudinama, Semegnjevu, Krivoj Reci, Ribnici… Pored dobre saobraćajne povezanosti, sela su odgovarajuće opremljena za smeštaj i boravak gostiju”, kaže direktor TOZ-a.

Nakon nepovoljne epidemiološke situacije zavladao je trend da sve veći broj turista odmor provodi u prirodnom ambijentu, u seoskim domaćinstvima nedaleko od urbanih sredina. Tako je i u turističkim selima Zlatibora, gde gosti uživaju u čarima prirodnog života, zajedništva, ukusnoj i zdravoj hrani, što oporavlja i pogoduje njihovom zdravlju.

SV: Po čemu se Vaša sela razlikuju od drugih u Srbiji?

“Zlatiborska sela su autentična i privlačna za goste pre svega zbog očuvane prirodne sredine, zdrave hrane i čiste vode, načina života u kome se čuvaju tradicionalne vrednosti, koje su uglavnom zaboravljene. Takođe, skoro svako selo ima neki kulturno-istorijski lokalitet koji se može posetiti i tako saznati nešto o prošlosti. Privlačne su mistične priče i legende koje se ispredaju u tim krajevima”, kaže Živanović.

Selo Gostilje, čuveno po Gostiljskom vodopadu, bilo je i opet je u konkurenciji za najlepše selo sveta.

Turisti rado borave i u selu Jablanica, čuveno po crkvi brvnari koja potiče još iz 1838. godine i posvećena je Pokrovu Presvete Bogorodice.

Zlatibor; Foto: TOZ

Na 25 km udaljenosti od centra Zlatibora nalazi se selo Ljubiš gde se nalaze ribnjaci kalifornijske pastrmke.

Dobra hrana je i u nadaleko čuvenim kafanama sela Mačkat, prestonici suvomesnatih proizvoda. Ovde proizvedena pršuta vrhunskog je kvaliteta i simbol zlatiborskog kraja.

Kroz selo Rožanstvo protiče reka Prištavica na čijoj se desnoj obali nalazi najposećenija pećina u Srbiji Stopića pećina.

Selo Šljivovica, gde se nalazi Tijanića vodenica stara preko 150 godina koja još uvek melje brašno za potrebe lokalnog stanovništva, a koja se povremeno koristi kao izložbeni prostor, mesto je održavanja Sajma domaće rakije, popularne‘’Rakijade“, uz bogat kulturno-umetnički program i razna takmičenja.

Tu je svakako jedno od najpoznatijih sela zlatiborskog kraja Sirogojno, poznato  po muzeju na otvorenom „Staro selo“ i čuvenim pletiljama. Ovo selo je svojevrsni muzej zlatiborskih običaja, domaće radinosti i prošlosti.

“Dodatna vrednost jeste i što turisti, po želji, mogu učestvovati u poslovima običnog seoskog domaćinstva, uključujući i radove u polju. A tu je svakako i čuvena gostoljubivost zlatiborskih domaćina, koji gosta primaju kao prijatelja, pa i to boravak u seoskom ambijentu čini posebnim i nezaboravnim”, kaže prvi čovek turizma na Zlatiboru.

Seoska turistička domaćinstva pružaju posebnu mogućnost domaćinima iz tih sela da ostvare dodatni prihod i dugoročnu sigurnost pružanjem turističkih usluga.

“Prema rečima domaćina i na osnovu njihovog iskustva iz zlatiborskih sela u bavljenju seoskim turizmom, pokazala se isplativost tog posla, ali i neophodnost njihovog povezivanja sa dodatnim sadržajima koje sela nude radi boljeg predstavljanja ponude gostima i ozbiljnijeg nastupa na tržištu”, završio je Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Tekst je deo projekta “Zlatiborska sela”, koji je sufinansiran od Opštine Čajetina, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x