SEOS traži emisiju na RTS-u, Dragan Bujošević ćuti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Printscreen FB/ZnamoDaNeDamo
Podelite vest

U saopštenju Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) navode da su još 24. avgusta poslali pismo generalnom direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću, ali ni do danas nisu dobili nikakav odgovor. U ovom pismu SEOS zahteva od RTS -a pokretanje emisije u kojoj bi predstavnici vlasti, stručna javnost i ekološke organizacije izrazile svoj stav o rudarenju litijuma u Srbiji.

“Poznato je da RTS u brojnim situacijama nije medijski javni servis svih građana Srbije i da brojne teme ne osvetljavava objektivno, ali se odgovor na poruku koja je poslata lično, a zatim i kao otvoreno pismo, podrazumeva”, ističe se u saopštenju SEOS-a koje je potpisala predsednica Ljiljana Bralović.

SEOS poziva Bujoševića  da na upućno pismo odgovori jasno i nedvosmisleno – potvrdno, bilo odrično, jer, kako kažu  “tema rudarenja litijuma nije ni najmanje bezazlena da bi se o njoj ćutalo”.

Odsustvo odgovora moglo bi se smatrati potvrdom da televizija nije zainteresovana za budućnost naše zemlje i njenog stanovništva, da ne smatra važnim mišljenje stručnjaka i meštana ugroženih područja, da se ne vodi novinarskim kodeksom već ličnim interesima čelnika i, što je najvažnije, da postupa nasuprot zakonskim obavezama i ovlašćenjima”, tvrde u SEOS-u.

Osim Zakona na koji  su se pozvali u pismu, dodaju  da bi osvetljavanjem samo one strane priče koju propagiraju multinacionalne kompanije i njihovi saradnici i prećutkivanjem stava naučnika i meštana ugroženih područja bio povređen i čl. 5 Zakona o javnom informisanju i medijima.

“Do poslednjeg građanina naše zemlje mora doći zašto su rudnici litijuma opasni i zašto ih ni po koju cenu neće biti. Naš ključni problem nisu mediji, ali ćemo na informisanju insistirati bez obzira na sve druge događaje i aktivnosti”, kažu.

Pismo  Draganu Bujoševiću

„Poštovani,

Obraćamo Vam se u ime Saveza ekoloških organizacija ( SEOS) koji čine šest lokalnih organizacija sa teritorije Gornjih Nedeljica, Pranjana, Dobrinje, Jagodine, Кosjerića i Rekovca.

Imajući u vidu da je tema istraživanja i eksploatacije litijuma, bora i prateće asocijacije minerala, ali i drugih potencijalnih i postojećih rudnika, veoma važna i aktuelna tema poslednjih godina u Srbiji, kao i da je kao takva prepuštena polarizaciji i jednostranom obaveštavanju javnosti, smatramo da je neophodno i od urgentnog značaja upriličiti emisiju koja bi okupila sve zainteresovane strane (predstavnici vlasti, eksperti iz relevantnih oblasti, predstavnici lokalnih udruženja koja se protive trajnom iništenju prirode i ugrožavanju zdravlja stanovnika Srbije i drugi).

U medijima se trenutno može videti da pristalice ovakvog razvoja rudarstva u našoj zemlji, od nadležnog Ministarstva do ostalih predstavnika vlasti, pominju potrebu za dijalogom. Smatramo da je dijalog i pravovremeno i istinito obaveštavanje javnosti o aktivnostima i namerama stranih kompanija, o ugovorima potpisanih sa njima, zakonskim regulativama i svemu onome što je bitno i od značaja za budućnost i opstanak lokalnog stanovništva, trebalo upriličiti mnogo ranije.

Tenzije u društvu po pitanju ove teme su dostigle vrhunac i upravo zbog toga insistiramo na tome da RTS kao javno glasilo svih građana ove zemlje (Čl. 4. st. 1. tac. 1 i 4; Čl. 7. st. 1. tac. 7.Zakona o javnim medijskim servisima) ima obavezu da u najkraćem vremenskom roku organizuje emisije u kojima će ravnopravno učestvovati sve zainteresovane strane.

Dodatnu konfuziju i zbunjivanje javnosti unosi činjenica da je nejasno šta se dešava sa projektom Jadar, koji je obustavljen, a na osnovu izjava zvaničnika i očiglednih aktivnosti kompanije, mogu se doneti drugačiji zaključci.

Potencijalno zagađenje, ekološko izbeglištvo, uništavanje prirodnih resursa, poljoprivrede i ekosistema su problemi koji neće zaobići niti jednog čoveka koji živi u ovoj zemlji, te se nadamo da shvatate kolika je odgovornost na vama kao medijskoj kući da omogućite svim građanima da čuju sve relevantne argumente i činjenice vezano za ovu temu, kako bi u skladu sa tim saznanjima uticali na sopstvene živote i opstanak.

S poštovanjem,
Predsednica SEOS-a
Ljiljana Bralović “

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x