Đorđe Mihailović od 1961. godine obavlja časnu dužnost čuvara vojničkog groblja Zejtinlik, kao što su to činili i njegov otac i deda.

Selaković i Gujon uručili priznanje „Majka Srbija“ Đorđu Mihailoviću

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
foto: Vlada Srbije

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon uručili su danas u Solunu priznanje „Majka Srbija“ Đorđu Mihailoviću, čuvaru vojničkog groblja Zejtinlik.

Na ceremoniji u Generalnom konzulatu Srbije u Solunu, Selaković je rekao da su Đorđe Mihailović, i njegovi otac i deda, koji su takođe bili čuvari Zejtinlika, pripadali pokoljenju koje je čuvalo sećanje, kao sveti gral i luču života.

Srpski narod se, kako je rekao Selaković, sa strahopoštovanjem i zahvalnošću klanja svojim poginulim junacima iz Prvog svetskog rata, jer Srbija postoji zato što su oni postojali.

foto: Srbija Vesti

Danas, na ovome mestu, možemo da kažemo da smo od najboljih i najhrabrijih. Da smo od čestitih ljudi i domaćina koji su iznad svega ljubili svoju rodnu grudu i porodicu. Vek i nešto nakon što su pali nadomak otadžbine, možemo sa ponosom da kažemo: vaši smo, poručio je Selaković.

Podsetivši na laureatove reči da Srbija pamti i da zato za nju ima nade, Selaković je rekao da Srbija pamti upravo zahvaljujući ljudima poput Đorđa Mihailovića, njegovog oca i dede, jer su pamtili i onda kada su mnogi rado zaboravljali.

I ne da za Srbiju samo ima nade, nego će Srbija da nastavi da pobeđuje i biće na ponos svim našim junacima. Ako je iko ikada zaslužio priznanje „Majka Srbija“, onda ste to čika Đorđe vi. Neka je večna slava i vama i svim našim palim junacima kojima je Srbija zauvek ostala tamo daleko, istakao je Selaković.

Direktor Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Arno Gujon poručio je da je Srbija oduševljena jer je nagrada otišla u prave ruke.

Nagrada „Majka Srbija“ ide tu gde su joj sahranjena deca, kod vas. Vi ste deda koga smo svi mi imali. Ja sam prvi put čuo za Srbiju od mog dede, a vi ste deda celoj Srbiji i prenosite mladim naraštajima ono što znate. Vi ste više od čuvara groblja, čuvar ste sećanja i identiteta srpskog naroda i pokazujete cenu slobode i zato je mi čuvamo, rekao je Gujon.

Đorđe Mihailović je primajući priznanje istakao da mu je učinjena velika čast.

Ja sam siromah iz siromašne porodice. Nisam bio ni mnogo dobar đak. Voleo sam samo istoriju i geografiju. Ceo svoj život posvetio sam groblju, rekao je Mihailović.

foto: Srbija Vesti

Nagrada „Majka Srbija” dodeljuje se za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge postignute u oblasti odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu u humanitarnim aktivnostima, razvijanju i jačanju međusobnih veza, unapređivanju ekonomske saradnje, i drugim aktivnostima kojima se doprinosi matičnoj državi, dijaspori i Srbima u regionu.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pokrenula je inicijativu za dodelu nagrada zaslužnim pojedincima za doprinos očuvanju ugleda Srbije i Srba u svetu, i, na predlog Generalnog konzulata Republike Srbije u Solunu, najprestižnije od svih priznanja dodeljenih ove godine pripalo je Đorđu Mihailoviću, kao najzaslužnijem među zaslužnima

Đorđe Mihailović od 1961. godine obavlja časnu dužnost čuvara vojničkog groblja Zejtinlik, kao što su to činili i njegov otac i deda.

I danas, u svojoj 93. godini, održava grobove srpskih vojnika palih tokom Prvog svetskog rata na Solunskom frontu.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x