Savet za štampu: ‘Informer’ u dva teksta prekršio Кodeks novinara Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Savet za štampu printscreen
Podelite vest

Komisija za žalbe Saveta za štampu odlučila je da je beogradski list “Informer” prekršio Kodeks novinara Srbije intervjuom s ocem devojke povređene u udesu, i tekstom o advokatu Boži Preleviću.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je prenelo da se na tekst pod naslovom “Potresna ispovest oca devojke povređene u udesu! Pijan mi unakazio ćerku, a sada se slobodno šeta i izbegava suđenja!“, objavljen na portalu Informer.rs, žalio se Aleksandar Marković, koga je u tekstu otac povređene devojke optužio da je odgovoran za udes, a objavljeni su njegovi inicijali i zamućena fotografija.

UNS navodi da je na jučerašnjoj sednici Komisija za žalbe odlučila da su prekršena poglavlja Kodeksa novinara Srbije “Istinitost izveštavanja”, “Odgovornost novinara” i “Novinarska pažnja”.

Sa odlukom nije bio saglasan predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Vlado Mareš, koji je rekao da je “Кomisija za žalbe u ovom slučaju stroga u proceni da je prekršen Кodeks” – prenelo je UNS.

Informeru nije upućen demanti na taj tekst jer su podnosioci žalbe naveli da smatraju da nema efekta i da bi novi sadržaj o ovoj temi dodatno uznemirio žrtvu.

“Na tekst objavljen u onlajn izdanju dnevnog lista Informer žalio se i advokat Božo Prelević. Nakon Prelevićevog nastupa na televiziji Nova S, gde je izneo svoje stavove u vezi sa izgradnjom autoputa od Кruševca do Čačka, u Informeru je objavljen uvredljiv sadržaj sa navodima da je on svojevremeno krao ratkapne”, navodi se u saopštenju.

Prelević je istakao da je tekst uvredljiv već u samom naslovu koji glasi “Glup, gluplji – Boža ratkapna!“, a Komisija za žalbe je u ovom slučaju jednoglasno odlučila da su prekršena poglavlja Kodeksa “Novinarska pažnja” i “Odgovornost novinara”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x