Saracin: Srbija ne može da sedi na dve stolice, proruski stav nespojiv sa statusom kandidata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; printscreen
Podelite vest

Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je, pred dolazak u Beograd, da je “u ekonomskom i političkom smislu, društvo u Srbiji bliže Nemačkoj i Evropskoj uniji nego Rusiji” i da Srbija “ne može da sedi na dve stolice”.

“Naša finansijska podrška i ulaganja su veća. Takodje nas zanima ekonomski i socijalni razvoj ove zemlje. Razume se da su sredstva koja dajemo i naš angažman u zemljama kandidatima veći nego u zemljama koje su na primer deo Istočnog partnerstva”, rekao je Saracin za list Danas.

On je naglasio da je “sasvim jasno da je nakon napada Rusije na Ukrajinu proruski stav nespojiv sa statusom kandidata”.

“Ne možete sedeti na dve stolice koje su miljama udaljene jedna od druge. Osim toga, smatram da Srbija i te kako zna da je u njenom interesu da se što pre oslobodi svih zavisnosti od beskrupuloznog režima”, rekao je Saracin.

Kako je dodao, “naravno da ima i reprekusije na odluke privrednih subjekata da li zemlja nepovratno drži evropski kurs ili ne”.

“To je prosto pitanje procene rizika i koristi. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, privrednici se raspituju da li se Srbija kao investiciona destinacija priključila evropskim stavovima i da li će to učiniti ubuduće. Zato je ključno da Srbija sada zauzme svoj stav”, rekao je Saracin.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x