Šapić: Ne znam zašto je Beograd zagađen sad, a zašto neće biti za dva meseca

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Aleksandar Šapić, foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da ne zna zašto je vazduh u Beogradu zagađen danas dok za dva meseca verovatno neće biti tako, i dodao da aplikacija o zagađenosti ne treba da bude jedinica mere kada nema racionalnog objašjenja zašto je vazduh boljeg ili lošijeg kvaliteta.

Šapić je za televiziju Prva kazao da je po aplikaciji koja se koristi za merenje zagađenosti vazduha Beograd poslednje četiri godine “relativno nezagađen”, da je situacija kao danas bila slična i 2017. godine, a da je u proseku 2021. godine po zagađenosti bio 73. grad u Evropi.

“Pod pretpostavkom da su aplikacije apsolutno autentične i tačne i da je u ovom momentu to što pokazuje tako kako jeste, šta smo to mi radikalno uradili na bolje od 2017. do pre 15 dana, da tada po toj istoj aplikaciji Beograd nije nije bio zagađen, a sada jeste”, kazao je gradonačelnik.

Naveo je da nema “logičko objašnjenje šta je to što se desilo pre mesec dana, da bi ta aplikacija pokazivala da je vazduh zagađen”.

“Ako četiri godine Beograd nije pokazivao da je zagađen grad, a ništa se suštinski nije promenilo. Mi jesmo radili sve vreme na zaštiti životne sredine, ali ništa se nije promenilo da mi kažemo da smo, na primer, stavili filtere na termoelektrane. To se nije desilo, kao što se ni sad nije desilo da smo to skinuli, a pojavilo se zagađenje”, istakao je Šapić.

Naveo je i da Beograd nema tešku industriju u svojoj okolini, za razliku od Bora, gde je, po njegovim rečima, po istoj aplikaciji vazduh bio među najčistijima u Evropi i najčistiji u Srbiji u trenucima kada je Beograd bio među najzagađenijim na svetu.

“Nemojmo da nam aplikacija bude jedinica mere kada nemamo racionalno objašenjenje zašto vazduh ide gore i dole”, dodao je gradonačelnik.

On je ocenio da postoje i vremenski faktori na koje nema uticaja, ističući da to nije opravdanje i da treba o problemu zagađenja raditi svakodnevno i pričati ljudima o tome i da treba raditi na smanjenju broja individualnih ložišta i automobila.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x