Safari po obodu Panonskog mora, nova turistčka ponuda Belog Blata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube I love Zrenjanin video printscreen
Podelite vest

Nova turistička ponuda Belog Blata, Panonski safari predstavljen je danas u tom selu, u okviru završnice projekta “Jadransko-Jonska mreža autentičnih sela” – ADRIONET.

Projekat “ADRIONET” realizuje se u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje 2014-2020 – ADRION, sa ciljem prevazilaženja marginalizacije mikro lokalnih zajednica, poput Belog Blata, kroz uspostavljanje Transnacionalne mreže “autentičnih sela”.

Belo Blato jedino je selo iz Srbije koje je odabrano zbog svoje posebnosti.

Celodnevni program pod nazivom “Safari po obodu Panosnkog mora – Tragom mističnog hunskog ratnika-Atile Biča Božijeg” na jedinstven način dočarava prirodne lepote mirnog sela izmedju Carske bare, Begeja i Tise koji predstavlja novi turistički proizvod, kreiran u okviru projekta.

Završni dogadjaj projekta “Jadransko-Jonska mreža autentičnih sela” koji realizuje Grad Zrenjanin u saradnji sa RCR Banatom održan je danas u Letnjoj učionici Etno kuće u Belom Blatu i tom prilikom predstavljeni su rezultati, sa akcentom na promociju turističke punude tog sela sa okolinom.

O projektu i Panonskom safariju govorila je Milana Nedeljkov koja je izrazila očekivanje da će, ne samo ljudi iz Zrenjanina i okoline, već iz cele Srbije prepoznati ogroman turistički potencijal Belog Blata.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ukazao je da se Belo Blato našlo medju izabranim naseljenim mestima zemalja učesnika Jadransko – Jonskog regiona i da je to još jedan doprinos da se ispromoviše turistički potencijal tog sela.

Autentičnosti i potencijale Belog Blata predstavio je bivši dugogodišnji direktor osnovne škole u tom selu Milan Nedeljkov, koji je još jednom ukazao da u tom selu, na malom prostoru živi petnaestak naroda i da se pored sedam jezika, govori na još jednom, vrlo neobičnom – beloblatskom jeziku, mešavini svih tih sedam.

Rekao je i da u tom mestu nema previše spomenika, već da su u Belom Blatu spomenici čovek i priroda, a da je “Etno kuća svojevrsna vremenska mašina u kojoj su pohranjene i sublimirane sve njihove uspomene“.

Belo Blato prepoznatljivo je i po jedinstvenom drvoredu sibirskog bresta koji se nalazi sa obe strane glavne seoske ulice.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x