Sadžakov: Pojačava se pritisak SPC da veronauka postane obavezni predmet

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Slobodan Sadžakov Foto: printscrreen Youtube/N1
Podelite vest

Profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru Slobodan Sadžakov izjavio je da se pritisak Srpske pravoslavne crkve (SPC) u pogledu uvođenja veronauke kao obaveznog predmeta pojačava, što još jednom pokazuje “ogroman uticaj SPC i kapitulaciju sekularne države”.

Sadžakov je za portal Autonomija rekao da je već uvođenjem veronauke u škole, odlukom iz 2001. godine nakon izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, uveden teokratski režim u obrazovni sistem, “bez javne rasprave, političkom i crkvenom voljom”.

Škole su, ocenio je on, preko tog predmeta zapravo postale crkvene ekspoziture.

I tu se ne radi ni o kakvom znanju već o inicijaciji u veru, svojevrsni su regrutni centar”, kazao je Sadžakov i dodao da veronauka nema šta da traži u laičkim školama.

Naveo je da se taj predmet, uprkos nazivu veronauka, od nauke razlikuje u čitavom nizu bitnih aspekata.

“Veronauka je zasnovana na dogmatskim sadržajima i stavu vere, što je fundamentalno suprotno biti nauke. Funkcija škole nije da usmerava u pravcu neke veroispovesti, niti da plasira bilo kakve dogmatske, a samim tim i indoktrinirajuće sadržaje. Informacije o religiji mogu biti i deo nekih drugih predmeta, ali bez primesa verske propagande”, rekao je Sadžakov.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x