SAD ponovo pozvale Srbiju da bezuslovno oslobodi kosovske policajce

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/JamesDeMers
Podelite vest

SAD su ocenile da je hapšenje i pritvor trojice kosovskih policajaca pogoršalo ionako napetu situaciju i ponovo pozvale Srbiju da ih “odmah i bezuslovno” oslobodi.

“Pozivamo predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića i Vladu Srbije da odmah i bezuslovno oslobode trojicu kosovskih policajaca koji su privedeni 14. juna. Njihovo hapšenje i pritvor pod lažnim optužbama pogoršali su ionako napetu situaciju”, naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Takođe je pozvao Srbiju i Kosovo da “slede plan u tri tačke koji je iznela EU i da se bez odlaganja vrate Dijalogu kojim posreduje Unija”.

Miler je u četvrtak na konferenciji za novinare izjavio da SAD veruju da Kosovo i Srbija moraju da preduzmu hitne korake da deeskaliraju tenzije, što obuhvata i bezuslovno oslobađanje tri uhapšena kosovska policajca.

“Verujemo da bi obe strane trebalo da bez odlaganja primene plan Evropske unije od tri tačke. U okviru toga, premijer (Kosova Aljbin) Kurti i njegova vlada moraju da osiguraju da izabrani gradonačelnici obavljaju tranzicione dužnosti sa alternativnih lokacija i povuku policijske snage. Nastavljamo da osuđujemo neprihvatljivo nasilje na pripadnike Kfora, policiju i novinare”, rekao je tada Miler.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x