Šabić o Institutu Jaroslav Černi: Vlada ne želi borbu protiv korupcije, širi prostor za nju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Rodoljub Šabić, foto:BetaPhoto/Milan Obradović/DS
Podelite vest

Izostanak reakcije nadležnih na izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o prodaji Instituta Jaroslav Černi predstavlja nedvosmislenu potvrdu potpunog odsustva želje vlasti da se bori protiv korupcije, ocenio je danas advokat i član Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Rodoljub Šabić.

Upozorio je da Vlada Srbije, Agencija za sprečavanje korupcije i tužilaštvo i nakon objavljivanja izveštaja Saveta u kom se ocenjuje da je privatizacija instituta sprovedena protivzakonito i suprotno opštem interesu i da je treba poništiti, “ne samo da ne preduzimaju ništa nego se ni jednom rečju ne osvrću na izričite i argumentovane ocene”.

“Ignorisanjem izveštaja Vlada poručuje da ne želi da se protiv korupcije bori, šta više, da otvara prostor za nju a Agencija za
sprečavanje korupcije i tužilaštvo potvrdjuju da njihova nezavisnost i samostalnost postoje samo na papiru i da su potpuno potčinjeni izvršnoj vlasti”, naveo je Šabić za agenciju Beta.

Ocenio je da vlast “očito želi da iskoristi predizbornu atmosferu za to da probleme u vezi sa privatizacijom Instituta Jaroslav Černi gurne pod tepih”.

Podsetio je da je RERI sa grupom organizacija koje se bave zaštitom životne sredine još u vreme kada je privatizacija tog instituta pripremana, ukazivao na činjenicu da je sama ideja o prodaji te ustanove “krajnje kontroverzna jer institucija ima stratešku važnost za Srbiju i treba da ostane u javnom vlasništvu”.

“U tu svrhu organizovana je i peticija koju je potpisalo više hiljada gradjana. Vlada je ignorisala i upozorenja i peticiju”, naveo je bivši poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Dodao je da se Vlada Srbije “grubo ogrešila” o obavezu da javnosti objasni kako se došlo do izuzetno niske početne cene za prodaju Instituta Jaroslav Černi i kako je moguće da su njom obuhvaćeni zemljište, ljudski kapital, intelektualna svojina, oprema, dokumentacija i prava koja je sticao i koja ima kao državni institut.

“Vlada se pogotovo ogrešila o obavezu da objasni zašto je institut koji je bio ne samo važan oslonac za sprovodjenje politike u oblasti voda nego i samoodrživ, jer je prihodovao godišnje desetak miliona evra i ništa nije koštao državu, već je od njega imala samo koristi, uopšte prodat”, naveo je Šabić.

Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi je početkom godine kupio konzorcijum u kojem je kompanija Milenijum tim i sedam direktora Instituta, za oko 2,58 miliona evra, što je bila i početna cena.

Savet za borbu protiv korupcije je pre nekoliko dana Vladi Srbije i Tužilaštvu za organizovani kriminal dostavio izveštaj o privatizaciji tog instituta u kojem je ocenjeno da je njegova prodaja bila neosnovana, neargumentovana, protivzakonita i suprotna opštem interesu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x